Danish Crown

Nieuws Jaarcijfers

Danish Crown: consument beknibbelt op vlees

22 November 2022 - Wouter Baan

Het Deense vleesconcern Danish Crown zag de omzet in het gebroken boekjaar 2021/22 met 10% toenemen tot omgerekend €8,6 miljard. De winst nam een fractie toe ten opzichte van de recordwinst van het vorige boekjaar, waardoor eveneens iets meer dividend kunnen verdelen. Toch is het vleesconcern niet tevreden over de varkensvleesdivisie.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar de omzet met 10% steeg, pluste de winst met krap 3% tot omgerekend €388 miljoen. Dit is een record. Hiervan vloeit €225 miljoen terug naar de leden in de vorm van een nabetaling. CEO Jais Valleur kijkt tevreden terug en spreekt van een stabiel resultaat in een markt die geteisterd wordt door tegenwind. Vooral voor de varkensdivisie zijn het uitdagende tijden. Ook wordt gewezen op de kosteninflatie in de keten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

De rundvleesdivisie daarentegen heeft goed gepresteerd. Dankzij schaarste stegen de prijzen tot grote hoogte. Ook zusterbedrijf DAT-Schaub, dat dierlijke producten verkoopt aan de farmaceutische industrie, heeft een goede bijdrage geleverd aan het resultaat.

Varkensdivisie presteert minder
De varkensvleesdivisie is geconfronteerd met een teruglopende vraag uit China. Daarbij stonden de prijzen in Europa onder druk door een ruim aanbod, zo wordt aangegeven. Zodoende kan Danish Crown niet voldoen aan de doelstelling om €0,08 meer te betalen dan de Europese benchmark. Valleur geeft aan dat het vleesbedrijf zich sterk maakt om hogere verkoopprijzen te realiseren, maar zegt ook dat dit moeizaam gaat.

Door de hoge inflatie switchen consumenten vaker naar private label en dit lijkt een blijvertje. Daarom zijn ook kostenbesparingen nodig. Half september werd nog aangekondigd dat 350 uitbeners op straat kwamen te staan. Door een teruglopend varkensaanbod is er sprake van overcapaciteit. Dit lijkt structureel, want uit de recente telling van Eurostat blijkt dat het aantal Deense varkens is teruggezakt tot onder de 12 miljoen. Dit is het laagste niveau in 20 jaar tijd.

Nieuwe baconfabriek in UK
Danish Crown geeft verder aan te gaan investeren in het Verenigd Koninkrijk, gezien daar de vraag naar bacon snel aantrekt. Er wordt £100 miljoen pond uitgetrokken voor de bouw van een nieuwe productielocatie, even ten noorden van Manchester. De kwakkelende Britse economie en brexitstrubbelingen zijn volgens de directie geen obstakel om deze investering op te schorten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden