Shutterstock

Nieuws Markt Starter

Weer beïnvloedt prijzen, oliën onderuit

15 November 2022 - Max van der Heijden

Regen en kou beïnvloedt de prijzen van tarwe, soja en aardgas. Zowel de eetbare oliën als Brent-olie zijn maandag lager geëindigd. Tot slot gaan er geruchten dat er oude koffie in nieuw zakken wordt gedaan. Dit is de Markt Starter van dinsdag 15 november 2022.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons koersenbord. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
Tarwe is de dag opnieuw lager geëindigd op de Matif. Op de CBoT in Chicago zat de tarwe wederom in de lift. Daar profiteerde de markt van het nieuws dat Saudi-Arabië meer tarwe kocht dan in eerste instantie was aanbesteed. Minder goed nieuws kwam er uit Australië waar het water, na de hevige regenval van afgelopen week, in sommige delen van het land maar moeilijk wegloopt. De hele markt kijkt nog steeds naar Rusland en Oekraïne. De CBoT is dinsdag lager geopend, mede door een groeiende hoop dat er een akkoord wordt bereikt.

Soja
De sojabonen eindigden de dag lager in Chicago. Een herstelde dollarkoers zorgde er voor dat de soja minder competitief werd. Goed nieuws kwam er vanuit Argentinië waar dit weekend broodnodige regen viel, waardoor het inzaaien makkelijker wordt. Deze week wordt er regen voorspeld in Brazilië, wat ook daar zal helpen met het inzaaien. 

De granenmarkt analyse lees je hier.

Suiker
De suikerbeurzen in Londen en New York sloten maandag wederom hoger. Geruchten dat Indiase suikermolens mogelijk willen wanpresteren op hun contract maakte dat handelaren hun posities wilden afdekken, waardoor prijzen wederom stegen. Ook werkt het effect van de lagere oogstverwachting in Brazilië en het Braziliaanse exportquotum door in de prijs. Een achtergrond bij de hogere prijzen lees je hier

Palmolie
Palmolie eindigde de dag lager in Maleisië. Oorzaak daarvoor was de sterkere Maleisische ringgit die de grondstof minder aantrekkelijk maakt voor buitenlandse kopers. De prijsdaling van alternatieve plantaardige oliën, waarmee palmolie concurreert zorgde ook voor lagere prijzen. 

Koffie 
Zorgen over groeiende koffievoorraden zorgden dat zowel de arabica- als de robustakoers maandag lager sloot. Zo'n 456.000 zakken koffie wachten op keuring door de ICE. Dat zijn er flink meer dan de 150.000 van twee weken geleden. Bovendien zijn er geruchten dat oude zakken koffie uit de ICE-magazijnen worden gehaald, opnieuw worden beoordeeld en als nieuw zakken koffie worden aangemeld. 

Aardgas
Aardgas is maandag hoger gesloten. Oorzaken zijn kleinere voorraden en weersvoorspellingen die kou aankondigen. Voorraden in Noorwegen daalden doordat twee faciliteiten te maken hebben met verwerkingsproblemen. Het Asgardveld in Noorwegen gaat pas op 19 november weer opstarten, nadat er zondag brand uitbrak. Wel ligt de prijs nog altijd onder de piek en verwacht de EU dat het een zachte winter is. 

Brent olie
Brent-olie sloot maandag lager af, maar staat op het moment van schrijven licht hoger. Oorzaak voor de lagere prijzen is een zwakkere verwachte vraag, die zwaarder weegt dan de krappere voorraden. OPEC stelde de voorspelling voor de wereldwijde olievraag naar beneden bij. De organisatie noemde hoge inflatie, stijgende rente en verstoringen in de bevoorradingsketen als belangrijke redenen. Bovendien maken investeerders zich nog steeds zorgen over China dat mogelijk minder olie importeert dan verwacht nu de heropening van het land onzeker is. 

Euro/dollar
De euro sloot maandag hoger en bereikte dinsdag het hoogste punt sinds 4 juli 2022. De ECB zal de rente waarschijnlijk verhogen voorbij de 2%, maar volgens Francois Villeroy de Galhau, lid van de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank zijn grote rentesprongen geen nieuwe gewoonte. Volgens medelid Fabio Panetta moet ECB de rente blijven verhogen, maar oppassen dat ze niet te hard van stapel loopt en de economische neergang verergerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden