Shutterstock

Analyse suiker

Suikermarkt herstelt zich en vindt weg naar boven

10 November 2022 - Jesse Torringa1 reactie

De suikerprijs profiteert momenteel van een lagere suikerproductie op verschillende continenten en heeft de weg naar boven ingezet. Daarnaast is het wereldwijde suikeraanbod verder onder druk komen te staan door het exportquotum in India.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De suikerprijzen op zowel de Amerikaanse als de Europese termijnmarkt zijn sinds afgelopen week gestegen. Het termijncontract voor ruwe suiker op de ICE in New York steeg zelfs naar het hoogste punt sinds afgelopen juli. Ook het witte suiker-termijncontract op de ICE in Londen zette de weg naar boven in. Dat kwam door de verwachting dat er de komende maanden sprake zal zijn van een wereldwijd lagere productie en export van suiker en export. Een van die landen waar de suikerproductie lager uitvalt is 's werelds grootste suikerexporteur Brazilië. Volgens de Braziliaanse suikerindustriegroep UNICA loopt de huidige suikerproductie in het grootste teeltgebied dit seizoen 7,3% achter op vorig seizoen. Op korte termijn wordt die achterstand niet ingehaald. Tot half oktober was er 28,16 miljoen ton suiker geproduceerd.

Ook de suikerproductie in de Verenigde Staten telt mee in de oplopende suikermarkt. De suikerbietenoogst wordt opnieuw iets kleiner ingeschat in een rapport van de USDA, dit zal na verwerking 9,08 miljoen ton suiker moet opleveren. Dat is 1% minder dan de prognose van oktober.

Franse bietenoogst opnieuw lager
De hitte en droogte in Europa hebben geleid tot een daling in de Europese suikerbietenopbrengst. De opbrengstprognoses verschillen, maar er is geen twijfel dat Europa dit seizoen meer suiker moet importeren dan andere jaren. Nu de bietencampagne in Europa vordert, wordt duidelijk dat de oogsten meer tegenvallen dan eerder werd verwacht. Zo schat de Franse regering de suikerbietenoogst onder de 32 miljoen ton. Door de herziene schatting ligt de productie 7,1% lager dan vorig seizoen en 13,6% lager dan het 5-jarig gemiddelde.

In Nederland verloopt de bietencampagne voorspoedig, het gemiddelde suikergehalte is de afgelopen week gestegen tot 16,9%. Het gemiddelde van de gehele bietencampagne komt uit op 16,5%. Dat meldt Cosun Beet Company in het wekelijkse rapport over de voortgang van de campagne. Het gemiddelde tarrapercentage is 9,5% en de winbaarheidsindex is 90,5%.

India bepaalt bodemprijs
Een andere factor die zeer belangrijk is en die voorlopig lijkt te zorgen voor een nieuwe bodemprijs op de suikermarkt, is het exportquotum voor suiker dat India komend seizoen hanteert. Het hing al weken in de lucht dat komend seizoen een exportquotum van kracht zou zijn, maar hoeveel precies was onduidelijk. Inmiddels is de limiet wat tot mei 2023 de grens over mag gaan, 6 miljoen ton suiker geworden, ruim onder de 11,2 miljoen ton die vorig seizoen geëxporteerd werd. Hierdoor komt het wereldwijde aanbod van suiker verder onder druk te staan.

De suikernotering ICE in New York steeg sinds 3 november van $18,47 cents tot $19,24 cents per pond op het moment van schrijven (donderdag 10 november). Dat is een stijging van 4,2%. De Europese notering ICE in Londen (Liffe) steeg in dezelfde periode met 1,5% tot $542 per ton witte suiker. De Europese notering steeg eind oktober al eerder met 5%.

{{dataviewSnapshot(48_1668091714)}}

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden