Shutterstock

Nieuws Markt Starter

China versoepelt, zwakke dollar beïnvloedt markten

14 November 2022 - Max van der Heijden

Dit is de Markt Starter voor maandag 14 november 2022, waarin we de laatste stand van zaken op de markten van tarwe, soja, suiker, palmolie, aardgas, Brent-olie en de euro/dollar kort doornemen. Dit weekend werd bekend dat Saudi-Arabië de olieproductie aan banden gaat leggen, versoepelde China de coronamaatregelen en gingen de gasprijzen omhoog vanwege het naderende koude weer.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons koersenbord. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Marktstarter maandag 14 november 2022

Tarwe
Na dat de tarweprijs in Chicago iets minder dan twee weken lang non-stop daalde, zat deze vrijdag weer in de lift op de CBoT. Op de Matif was de tarweprijs vlak van donderdag op vrijdag. Het nieuws van vrijdag dat Rusland wil gaan praten over de verlenging van de graandeal deed de prijs goed. Lees hier de laatste graanmarktanalyse. 

Soja
Even leek het erop dat het meest recente Wasde-rapport zwaar op de sojaprijzen ging drukken, maar uiteindelijk ging soja hoger geprijsd het weekend in. Uit exportdata wordt duidelijk dat er vrijdag veel sojabonen zijn aangekocht, met name door China dat 927.000 ton kocht. Het land maakte vrijdag bekend de coronamaatregelen te versoepelen.

Suiker
De suikerprijs zit in de lift dankzij een tegenvallende suikerproductie in Brazilië en een zwakke dollar. De Braziliaanse productie valt 3,1% lager uit dan verwacht. De dollar bereikte vrijdag het laagste punt in meer dan twee maanden tijd. Dit stuwde de suikerprijzen verder omhoog. Hier lees je de laatste suikeranalyse. 

Palmolie
Vrijdag werd er geen palmolie verhandeld, de prijs is dus ongewijzigd ten opzichte van donderdag. Indonesië, de grootste palmolieproducent ter wereld, maakte vrijdag bekend 2,5 miljoen ton palmolie te hebben verkocht aan China. De palmolie vertegenwoordigt een waarde van $2,6 miljoen. Ook gaan er geruchten dat Indonesië de export van palmolie halverwege november tijdelijk stillegt om te garanderen dat er voldoende voorraden kookolie zijn. Dat deed het land al eerder dit voorjaar. De laatste palmolieanalyse lees je hier.

Koffie
De arabicaprijs sloot vrijdag minimaal lager door een zwakke dollar en goede voorraden in de ICE-magazijnen. Eerder in de week voorspelde Rabobank dat de Braziliaanse koffieoogst 8% hoger gaat uitvallen en dat er een wereldwijd surplus is, wat de prijs ook drukt. Robusta sloot iets hoger. De koffieanalyse van woensdag vind je hier. 

Aardgas
De prijs van aardgas op de TTF zit iets in de lift. Volgens deskundigen is vooral het koude dat de komende periode verwacht wordt, de reden hiervoor. Mogelijk moeten mensen hierdoor hun verwarmingen opendraaien, iets wat veel consumenten lang hadden uitgesteld. Een analyse over de gasprijs is hier te lezen.

Brent olie
Brent olie staat minimaal hoger op maandagochtend. De prijs profiteert van de zwakke dollar en de gedeeltelijke heropening van China. Een analyse over de olieprijs is hier te lezen.

Euro/dollar
De dollar eindigde de week zwakker. Nieuws dat de consumentenprijsindex lager uitvalt dan verwacht zorgde voor geruchten dat de Fed de rente mogelijk sneller gaat verhogen. Ook het nieuws dat het consumentenvertrouwen opnieuw daalt, deed de dollar geen goed.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden