Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Lage koffieprijzen door hoge verwachtingen

9 November 2022 - Max van der Heijden

De koffieprijzen bereikten dinsdag het laagste punt sinds 20 juli 2021. Opnieuw zijn verwachtingen voor een goede oogst in 2023 een belangrijke oorzaak voor de lage prijzen voor de koffie die nu al geoogst is. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De relatief goede weersomstandigheden in Brazilië hebben de handelaren hoop gegeven dat de oogst van 2023 een grote wordt. Bovendien arriveert er weer koffie in de ICE-magazijnen in New York, waardoor de voorraad daar weer wat ruimer wordt. De zorgen dat de vraag naar koffie daalt vanwege een mogelijke recessie zijn nog niet weg. 

De voorraden in de ICE-magazijnen vormen de basis voor het computergestuurde model van veel handelaren, waarbij contracten worden gekocht als de voorraden dalen en verkocht als de voorraden stijgen. 

Brazilië
De koffieoogst in Brazilië, de grootste koffieproducent ter wereld, kan door de gunstige weeromstandigheden in 2023 wel tot 10% hoger liggen dan afgelopen jaar. Dat zou de prijs dusdanig omlaag kunnen drukken dat het rendabel wordt om de bonen aan de ICE te leveren. Dat is voor Braziliaanse koffie vaak een laatste redmiddel als er sprake is van overvloedige voorraden. Normaliter is Braziliaanse koffie niet van het niveau dat de ICE vereist, en de beurswaardige Braziliaanse koffie is vaak duurder, maar een overvloedige voorraad kan de prijs wel omlaag drukken. ''Er is zeer weinig vraag. Niemand wil kopen, branders stappen uit de markt. Wie koffie heeft wil eruit, dus de enige kopers zijn beursdeelnemers'', zei een handelaar tegen Reuters. 

Koers
De arabicakoers op de ICE daalde met 4,67% naar $3.669,59 per ton. De robustakoffie werd $1 dollar per ton goedkoper en daalde naar $1.850 per ton. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox