Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Koersval koffie zet door door marktgedrag boer

2 November 2022 - Max van der Heijden

Op de markt van koffiebonen is de koersval van de arabicaprijs afgelopen week doorgegaan. Alleen maandag opende de notering iets hoger. De dalende tendens op de koffiemarkt wordt onder meer veroorzaakt door de goede vooruitzichten op de oogst van 2023 en zorgen over de vraag naar basisgoederen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analistenbureau Hedgepoint verwacht dat de Braziliaanse oogst voor het seizoen 2023/24 zo'n 10% hoger is dan de oogst van het huidige seizoen 2022/23 dat loopt van juli tot en met juni. Het bureau schat de oogst op 60,2 miljoen zakken. Met name de regenval in Braziliaanse deed de verwachtingen goed. Wel was het vorige week iets droger dan gemiddeld in Brazilië. In de regio Minas Geraïs, waar 30% van de Braziliaanse koffie vandaan komt, was de regenval slechts 79% van het historisch gemiddelde. 

Wanbetaling
Een andere mogelijke oorzaak van de prijsdaling is dat koffieboeren voor het tweede jaar op rij, hun contractafspraken niet nakomen. Door de afgesproken hoeveelheid koffie niet te leveren, komen handelaren en handelshuizen in de problemen. Deze groep is hierdoor ook minder geneigd om termijncontracten af te sluiten voor de oogst van volgend jaar of van het jaar erop. Reuters meldt dat de wanprestaties minder wijdverspreid zijn dan vorig jaar, maar desalniettemin voor problemen zorgen. Vorig jaar vulden telers de afnamecontracten niet volledig in, nadat de prijs van koffie scherp omhoog schoot door strenge vorst wat een negatieve impact had op de oogst.

Ook dit jaar was de oogst kleiner dan verwacht. Dit veroorzaakte een sterke prijsstijging die de boeren ruimte gaf om hun contracten niet na te komen en de koffie te verkopen op de spotmarkt. Verschillende exporteurs als Olam, Louis Dreyfus en OFCO zijn volgens Reuters met een juridische strijd verwikkeld met boeren voor een compensatie voor dit gedrag. Een handelaar die anoniem wil blijven zei tegen Reuters: ''Er is ons gezegd dat we minder risico moeten lopen met Braziliaanse boeren. Het gaat nog een tot twee jaar duren voordat dit vergeten is en handelaren weer vooruit gaan kopen.''

Cijfers
Maandag meldde de International Coffee Organization (ICO) dat de koffie-export in de periode oktober 2021 - september 2022 met 0,4% is gedaald en uitkomt op 129 miljoen zakken. Vrijdag bereikte de arabicavoorraad in de ICE-magazijnen het laagste punt in 23 jaar. De prijs van arabicabonen op de ICE in New York is vergeleken met vorige week zo'n 6% lager en komt uit op $3.849,27. De robustakoers is in oktober ook flink gezakt en is vergeleken met vorige week 2,37% lager en komt uit op $1851 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden