Shutterstock

Analyse eetbare olie

Palmolieprijs moet tikje omlaag incasseren

9 November 2022 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt heeft de opgaande lijn van de laatste weken niet kunnen vasthouden. Eerst gingen de futures-prijzen op de Aziatische beurzen omlaag, daarna werden ook de dagprijzen geraakt. Negatief nieuws van meerdere kanten zorgt voor lagere koersen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het optimisme van de laatste weken over een aantrekkende Chinese vraag is duidelijk voorbij nu duidelijk is dat de Chinese overheid vast  blijft houden aan het zero-Covidbeleid. Dit remt de vraag naar (import)product en heeft ook een in het algemeen een drukkend effect op de economische ontwikkeling in het land. India en Pakistan hebben wel een deel van de tegenvallende Chinese vraag opgevangen, maar niet volledig. Daarbij probeert India op langere termijn minder afhankelijk te worden van geïmporteerd palmolie.

Anti-ontbossing en concurrentie
Naast deze factoren spelen twee andere ontwikkelingen die de palmoliemarkt op langere termijn niet gunstig zullen beïnvloeden, met name de Europese wens om minder palmolie te importeren vanwege de ontbossing die gepaard gaat met de productie van palmolie en de toenemende concurrentie van andere oliesoorten, met name raap-, zonnebloem-, en ook soja-olie. Zorgen hierover klonken op een grote conferentie van palmolieproducenten op Bali.

De futuresmarkt in Maleisië zakte deze week terug tot net iets boven de 4.200 ringgit ($895) per ton. Dat is volgens analisten op Bali zo ongeveer de middenkoers voor palmolie in de komende jaren. Zij voorzien een prijs in een bandbreedte tussen 3.500 en 5.000 ringgit ($738 - $1066 bij de huidige koers). Dit is wel een hoger niveau dan in de voorbije jaren, maar duidelijk lager dan dit jaar gemiddeld.
 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden