Shutterstock

Nieuws Eieren

Bacon en eggs op het spel door eiertekort in VK

11 November 2022 - Wouter Baan

Het tekort aan eieren in het Verenigd Koninkrijk neemt steeds grotere proporties aan. Supermarketketen Lidl heeft in sommige vestigingen de verkoop van eieren gelimiteerd tot maximaal drie per klant. Ook andere supermarktketens kampen met tekorten wat leidt tot lege schappen, zoals bij grootgrutter Tesco.

Het tekort aan eieren in het VK is niet van gisteren, maar speelt al langere tijd. Ook op het Europese vasteland zijn eieren schaars en daarmee duur. Net als in de Verenigde Staten, waar de torenhoge eierprijs de aanjager is van voedselinflatie. De vele uitbraken van vogelgriep heeft gaten geslagen in de productieketen.

Lege schappen
De tekorten in het Verenigd Koninkrijk lijken nu te ontsporen. Op Twitter duiken sinds gisteren (10 november) beelden op van lege schappen bij vestigingen van supermarktketen Grocery Insight. Bij vestigingen van Lidl hangen aanplakbiljetten dat klanten maximaal drie eieren mogen kopen, zodat andere klanten niet misgrijpen. Ook bij vestigingen van Tesco zouden lege schappen zijn, schrijven Britse media. In de webshop van Tesco zijn bepaalde verpakkingen ook al uitverkocht. De grootgrutters willen niet reageren op de tekorten.

Ondertussen probeert het Britse Retail Consortium de situatie te sussen. Andrew Opie, directeur voedsel en duurzaamheid, beaamt dat eieren schaars zijn, maar zegt dat retailers goed in staat zijn om de impact voor consumenten te minimaliseren. De vakbond van de legpluimveesector zegt dat de tekorten niet alleen door vogelgriep komen, maar ook door aanhoudend lage prijzen waardoor producenten zijn gestopt. Daarbij is de vraag naar eieren goed, wat mogelijk verband houdt met de eveneens hoge vleesprijzen. Met de decembermaand op komst, wordt het tekort aan eieren mogelijk nog nijpender. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Foodbusiness. Hij volgt daarnaast de grondstofmarkten op de voet en heeft hierbij de focus op dierlijke eiwitten als zuivel en vlees. Daarbij interviewt hij op regelmatige basis kopstukken uit de foodwereld.

Analyse Grondstoffen

Duitse eierprijs duikelt behoorlijk fors omlaag

Analyse Grondstoffen

Eiermarkt na Pasen nog niet gekalmeerd

Analyse Grondstoffen

Paasstijging eiermarkt vooral Duits feestje

Analyse Grondstoffen

Witte eieren stijgen fors in prijs in aanloop naar Pasen

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden