Shutterstock

Analyse Olie

Olieprijs stijgt weer door dalende dollarkoers

28 Oktober 2022 - Matthijs Bremer

Verschillende economische krachten drukken hun stempel op de olieprijs. Door de dalende koers van de dollar en de verlaagde productieplafonds van OPEC+ stijgt de koers van Brent olie. Toch blijft de stijging beperkt door tegenvallende vraag en recordexporten van de Verenigde Staten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een korte periode van daling zit de olieprijs weer in de lift. Op 20 oktober stond de prijs van Brent olie op haar laagste punt met een prijs per vat van $92,38. De eerste drie dagen erna zat de koers in de lift. Op donderdag 27 oktober was de olieprijs het hoogst, bij een stand van $96,96.

Vooral de dalende waarde van de dollar zorgt voor stijgende koersen op de oliemarkt. Omdat olietransacties in dollars worden afgerekend, maakt de lagere koers van de dollar het voor handelaren buiten de VS aantrekkelijker om in de oliemarkt te investeren. Sinds 19 oktober verliest de dollar aan waarde ten opzichte van andere grote valuta's. Op die dag was de wisselkoers van $1 nog €1,02, maar donderdag 27 oktober was de dollar nog maar €0,99 waard.

Ingreep OPEC+ zorgt voor beperkte verhoging
Maar de lage stand van de dollar is zeker niet de enige reden van de stijgende olieprijs. Ook de verlaagde productietargets van OPEC+ houden druk op de oliemarkt. Omdat de vraag naar olie deze zomer terugliep, besloot OPEC+- op 5 oktober hun productieplafond met 2 miljoen vaten te verminderen. Sinds de verlaging van het plafond lag de olieprijs minimaal $10 hoger dan na de ingreep. Toch lijkt de ingreep van het oliekartel nog niet aan de verwachtingen van analisten te voldoen. De olieprijs komt namelijk nog niet in de buurt van de $110 die zij voor het vierde kwartaal voor ogen hadden.

Een oorzaak hiervan is dat de olieproductie van meeste OPEC-landen niet in de buurt van het vorige plafond kwamen. In de praktijk valt de productie-afname daardoor lager uit dan de dagelijkse 2 miljoen vaten. Bovendien weet de Verenigde Staten de teruggang in olieproductie op te vangen. Sinds OPEC+ hun productie heeft teruggeschroefd, zit de Amerikaanse olie-exportcijfers flink in de lift. Vorige week exporteerde de VS een recordhoeveelheid van 5,1 miljoen vaten ruwe olie per dag.  

De Vraag naar olie blijft achter
Een andere reden dat de olieprijs achterblijft op prognoses, is aan de vraagkant van de markt te vinden. Signalen dat de vraag naar olie blijft dalen, blijven heersen. Bedrijven blijven minder olie verkopen dan ze verwachtten en dat zien we terug op de Amerikaanse markt. Ondanks het exportrecord groeiden reserves van Amerikaanse oliebedrijven een stuk sneller dan verwacht. Volgens de Energy Information Administration (EIA) groeiden de voorraden met 2,59 miljoen vaten. Dit volume is flink wat hoger dan de verwachte groei van reserves van 1,03 miljoen vaten.

De dieselprijs lijkt zich weinig aan te trekken van de stijgende olieprijs en daalt eigenwijs door. Sinds donderdag 20 oktober daalt de dieselprijs. Op dat moment kostte 100 liter diesel €168,07. Woensdag 26 oktober lag de dieselprijs op het laagste punt van de week en 100 liter nog maar €162,12.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden