Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Voor bakkers draait veel om verlenging graandeal

24 Oktober 2022 - Max van der Heijden

Onrust in Oekraïne zou een negatief effect hebben op de tarweprijs. Dat waren vorige week de verwachtingen van granenhandelaren een week geleden. Op de Matif is het decembercontract tarwe echter de hele week goedkoper geworden. 

Alleen op woensdag en donderdag, toen er twijfels ontstonden bij de handelaren over het voortbestaan van de graandeal, steeg de prijs licht. In de dagen daarvoor leek alles koek en ei te zijn tussen de onderhandelaren van de Verenigde Naties en de Russische overheid. Regelmatig sprak de VN de hoop uit dat de verlenging van de graandeal snel een feit zou kunnen zijn. 

Toen donderdag echter duidelijk werd dat vice-vertegenwoordiger van Rusland bij de VN niet hoopvol is over een verlenging, had dat direct impact op de prijs. Ook andere personen binnen de Russische regering lijken te twijfelen over een verlenging van de deal. De onvrede komt vooral voort uit de mogelijkheden om Russische tarwe en meststoffen te exporteren. Vrijdag zei de Turkse president Erdogan dat hij goede hoop had dat de graandeal verlengd zou worden. 

De daadwerkelijke oorlog lijkt steeds minder impact te hebben op de granenmarkt, maar uitspraken van de partijen betrokken bij de granencorridor des te meer. 

Transport komt op gang
Goed nieuws kwam deze week vanuit Oekraïne waar de graanexport bijna weer terug is op het vooroorlogse niveau. In de eerste week van oktober was deze slechts 2,4% lager dan een jaar geleden. Dit ondanks het feit dat er nog steeds havens gesloten zijn als gevolg van de oorlog. 

Wel bestaat het vermoeden dat deze opleving slechts van korte duur is. De Oekraïense granenoogst van dit jaar is namelijk significant kleiner dan die van vorig jaar. Veel van de granen die nu de Oekraïense havens verlaten, komen mogelijk nu pas uit de magazijnen nadat de oorlog de transporten had stilgelegd. 

Ook opende er deze week een nieuwe graanterminal vlakbij de Hongaarse grens met Oekraïne. Die moet op termijn een maximum van 600.000 ton granen per jaar verwerken. 

Suiker
De suikerexport lijkt dit jaar makkelijker van de grond te komen dan eerder werd gedacht. Waar de Indiase regering de suikerexport vorige week nog aan banden hield, zijn de exportbeperkingen inmiddels opgeheven. Het land gaat 36,5 miljoen ton suiker produceren, zo is de verwachting. Daarmee produceert het land meer suiker dan vorig jaar. Van die 36,5 miljoen ton suiker wordt naar verwachting 9 miljoen ton suiker geëxporteerd

De hogere Indiase productie is goed nieuws want de andere grote suikerproducent Brazilië maakt een moeilijk seizoen door. De suikerproductie heeft vertraging opgelopen door de hevige regenval in het land. Het Indiase nieuws deed de suikernoteringen op de ICE en de Liffe goed. Deze daalden namelijk allebei.

Boter goedkoper 
De daling van de boterprijs zet zich door, naast de goedkope Ierse boter die vorige week al is aangestipt, geldt ook dat de vraag laag is. Ook de prijzen van room en spotprijsmelk blijven dalen. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Max van der Heijden

Max schrijft over de grondstoffenmarkten en alles wat daarmee te maken heeft. Zijn focus ligt vooral op granen, koffie en cacao. Ook is hij iedere ochtend vroeg uit de veren om de marktstarter op papier te zetten. Max houdt van koken, eten en reizen.

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe stijgt in prijs, boter en suiker nog harder

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Boter- en roomprijzen minderen vaart

Analyse bakkerijgrondstoffen

Op suiker na stijgende bakkerijgrondstoffen

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Bakkerijgrondstoffen doen het wat rustiger aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden