Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe, suiker bewegen omhoog, boter buigt af

21 November 2024 - Alex Jurvillier

De belangrijkste bakkerijgrondstoffen, tarwe, suiker en boter, bewogen afgelopen tijd eensgezind. Ze neigen alle drie opwaarts. Hoewel boter daar recent mee is gestopt. Deze week stijgt de boterprijs niet verder, doordat de kerstvraag grotendeels is ingevuld en de handel zich oriënteert op 2025.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een dip vorige week is tarwe op de beurs in Parijs weer wat opgeklommen. Van de export moet de Europese markt het in elk geval niet hebben. Tot en met 17 november is 8,8 miljoen ton tarwe geëxporteerd tegen 12,7 miljoen ton vorig seizoen deze week. De verwachting van verschillende analisten is wel dat de vraag naar Europese tarwe de komende tijd aan kan trekken. Dat komt vooral omdat Rusland de uitvoer al dan niet gedwongen moet knijpen. Een teken daarvan kregen we in de vorm van een verhoging van de exportheffing door het Russische ministerie van Landbouw. Het tarief is met 4,7% verhoogd tot 2.689,70 roebel per ton (circa €25,35).

Komt er meer vraag naar tarwe uit de EU, dan is het niet gezegd dat de tarweprijs een sprong zal maken. In tegenstelling is het deze herfst in Noordwest-Europa wel gelukt om wintertarwe te zaaien. Ook in de VS zit het zaaien er bijna op en staat de wintertarwe er relatief goed op zo blijkt uit de laatste cijfers van het USDA. Over de opbrengst van de komende oogst valt nu nog weinig te zeggen, maar we kunnen wel vaststellen dat de uitgangspositie een stuk beter is dan vorig seizoen.

Suiker
De suikerproductie is in Brazilië fors lager dan vorig jaar in de tweede helft van oktober volgens de laatst gepubliceerde data van het Braziliaanse Unica. Daarnaast zouden er vanwege regenval al een stuk minder suikerverwerkers in bedrijf zijn. Verder schrijft Cosun dat er afgelopen week veel bieten zijn gerooid, zo'n 10.000 hectare. 35% moet nog worden geoogst. De opbrengstverwachting daalt naar 12,4 ton suiker per hectare met 76 ton bieten per hectare.

Boter
De boterprijzen waren aan het stijgen, maar daar lijkt een einde aan te komen. Hoewel de roomprijzen aantrekken buigen de afgelopen dagen de boterprijzen verder af.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden