Shutterstock

Nieuws FAO Food Index

FAO: opnieuw dalende voedselprijzen

5 September 2022 - Redactie Foodbusiness

De voedselprijsindex van de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties is in augustus voor de vijfde maand op rij gedaald. De prijsdaling vindt over de gehele breedte van de voedselmarkt plaats. De index heeft nu een stand van 138 punten en daalt met 2,7 punten. Daarmee stabiliseren de voedselprijzen min of meer, na een korte periode van stevige prijsafnamen. Toch blijven voedselprijzen historisch hoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De FAO-prijsindex voor granen komt in augustus uit op 145,2 punten. De index daalde met 2 punten vergeleken met juli. Daarmee stabiliseert de granenmarkt na twee eerdere maanden van sterke dalingen. De daling van de prijzen op de graanmarkt is volgens de FAO "het gevolg van verbeterde productievooruitzichten in hoofdzakelijk Canada, de Verenigde Staten en Rusland, grote seizoensgebonden beschikbaarheid van graan op het noordelijk halfrond en de hervatte export uit Oekraïne."

De index voor plantaardige oliën staat op 163,3 punten. De prijzen dalen met 5,5 punten waardoor ook deze markt zich lijkt te stabiliseren na de sterke afname van de afgelopen vier maanden. "De lagere stand van de index is het gevolg van dalende prijzen van palm-, zonnebloem- en raapzaadolie'', zo schrijft de FAO. Zonnebloemolieprijzen dalen als gevolg van de internationaal dalende vraag en de geleidelijke hervatting van de export uit Oekraïne. Een vreemde eend in de bijt is sojaolie, waarvan de prijs door slechte weercondities in de VS juist licht toenam.

Stabiele producten
Ook de prijzen van zuivel en vlees dalen met 3 punten tot 143,5. Daarmee blijven de zuivelprijzen vrij stabiel. In augustus daalden de prijzen van boter en melkpoeder door een zwakke vraag van importeurs die op ruime voorraden teren. "Lage melkproductiecijfers uit West-Europa en de Verenigde Staten zorgen niet voor een stijging van de index. De prijzen van zuivel worden namelijk gedrukt door de verwachte groei van leveringen uit New Zeeland", zo blijkt uit het rapport. Toch is er een zuivelproduct dat duurder wordt, namelijk kaas. Voor de tiende maand op rij stijgen de kaasprijzen door stabiele importcijfers en een sterke interne consumptie, vooral in toeristische bestemmingen in Europa.

Vleesprijzen nemen, na een recordindexering in juni, voor de tweede maand op rij af met 1,8 punten. Daarmee komt de FAO-index op 122,7 punten. In augustus daalde de prijs voor gevogelte als gevolg van een dalende import door grote marktpartijen en een lichte stijging in aanbod. Ook de prijs van rundvlees werd lager. Dit is volgens de FAO het gevolg van een "dalende binnenlandse vraag in meerdere producerende landen, het groeiend aanbod van export en een lichte toename van de productie in Australië." Toch is er een uitzondering op de dalende trend op de vleesmarkten omdat de prijzen van varkensvlees deze maand stegen als gevolg van de lage beschikbaarheid van varkens die klaar zijn voor de slacht.

De prijsindex voor suiker komt in augustus uit op een gemiddelde van 110,3 punten en daalt daarmee 2,3 punten. De daling is hoofdzakelijk veroorzaakt door een verhoging van de exportlimiet in India en lagere ethanolprijzen in Brazilië. Deze laatste factor leidt er naar alle verwachtingen toe dat suiker vaker uit riet geproduceerd wordt. Volgens de wereldvoedselorganisatie zijn verdere prijsdalingen afgewend als gevolg van een lagere Braziliaanse productie in augustus dan eerder verwacht werd. Ook slechte weersomstandigheden en angst voor aanhoudende droogte in de Europese Unie voorkomen sterkere prijsdalingen op de suikermarkt.

Historisch hoog
Hoewel de waarde van de index blijft dalen, blijven voedselprijzen historisch hoog. De FAO-index staat nog steeds 10.1 punten hoger dan een jaar eerder. Dit komt voornamelijk door prijsstijgingen binnen drie productgroepen. Zo staat de prijsindex voor vlees 9,3 punten hoger dan augustus vorig jaar, terwijl de graanindex 14,8 punten hoger dan een jaar eerder. De index voor zuivel steeg zelfs met 23,5 procent. Een productgroep die tegen de trend van deze prijsstijging in lijkt te gaan is de index voor plantaardige oliën. Deze staat 5,5 punten lager dan een jaar eerder.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden