Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Stilte voor de storm op de granenmarkt

12 Augustus 2022 - Redactie Foodbusiness

De granenmarkt kabbelt ogenschijnlijk een beetje door. Onder de oppervlakte is echter van alles aan het broeien. Analisten zouden er niet versteld van staan als het vuur op granenmarkt weer oplaait. Het Wasde-Rapport dat vanavond Nederlandse tijd door het USDA wordt gepubliceerd wil daarbij mogelijk als katalysator werken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwenotering op de Matif deed gisteren een klein stapje terug naar €338 per ton. Daarmee blijft de koers nu bijna drie weken heel dicht in de buurt van de €340 per ton schommelen. De koersen op de CBoT laten wat dat betreft wat meer leven zien. Het septembercontract tarwe sloot in Chicago de afgelopen handelssessie op $8.10,75 per bushel (circa €289 per ton). Dat is een plus van 1,4% ten opzichte van een dag eerder. De maïsnotering deed ook een stapje omhoog en sloot 1,3% hoger en soja pluste eveneens 1,3%.

De koersen Amerikaanse beurs hadden de wind in de rug door de dalende dollarkoers. De producten die in dollars worden afgerekend worden daarmee concurrerender op de wereldmarkt. In de Amerikaanse exportcijfers is daar overigens nog niet veel van te merken. De week export bedroeg 359.000 ton, keurig binnen de range waarop de handel rekende. In Europa stelde in de maandelijkse marktbeschouwing Stratégie Grains de exportverwachting tarwe voor de EU in seizoen 2022/2023 naar beneden bij naar 29 miljoen. Een maand eerder werd nog uitgegaan van een export van 30,4 miljoen ton. Het bureau verwacht dat de Europese exporteurs dit seizoen te maken krijgen met stevig concurrentie van Rusland dat volgens de voorlopige berichten een goede tarweoogst binnen haalt.

Maïsoogst verdampt
De opbrengstverwachting voor maïs in de EU is door Stratégie Grains fors verlaagd. Juli werd nog uitgegaan van een oogst va 65,4 miljoen ton. Dat is nu verlaagd met 15% naar 55,4 miljoen ton. Dat is de kleinste oogst in 15 jaar. De reden voor de stevige bijstelling in de prognose is de aanhoudende droogt in grote delen van de EU. Droogte blijft ook in Amerika een belangrijke rol spelen. De zuidelijke prairies en het westen van de Midwest hebben ook deze week weer geen neerslag van betekenis gehad. Dat kost opbrengst in de zomertarwe, maïs en soja in deze gebieden.

De hete en droge omstandigheden creëren veel onzekerheid over de te verwachten opbrengsten. Grote vraag die veel spelers op de granenmarkt bezighoudt is hoe het USDA deze laatste ontwikkelingen verwerkt in het Wasde-rapport. Algemeen wordt aangenomen dat het USDA vooral de potentiële maïsopbrengst zal verlagen. Het Wasde-rapport heeft de laatste jaren bewezen de markt een stevige duw een bepaalde richting op de te kunnen geven. Zeker de augustus editie legt veel gewicht in het mandje. De maïs- en sojakoeren willen nog al eens heftig reageren omdat augustus kort voor het begin van de oogst van deze gewassen is. Daar komt nu nog bij dat de markt zeker het laatste halfjaar erg volatiel is.

Bron: US Drought Monitor

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden