Van een vrije val op de palmoliemarkt is inmiddels geen sprake meer maar de markt is allerminst stabiel of positief. De 2 grootmachten Maleisië en Indonesië blijven het elkaar moeilijk maken waardoor de prijs de komende tijd op een laag niveau blijft.
Afgelopen week maakte Indonesië bekend de exportheffingen op de plantaardige olie te schrappen om zo de concurrentiepositie ten opzichte van Maleisië te verbeteren en de hoge voorraden in het land sneller weg te werken. Ondanks het schrappen van de exportheffingen wist de markt zich redelijk staande gehouden. Dat gebeurt de komende periode ook volgens de Maleisische minister van grondstoffen. In het derde kwartaal dit jaar zal de prijs zwak blijven gezien Indonesië zijn voorraad palmolie 'wegspoelt' met het huidige beleid.
Over de toekomstige marktsituatie maakt het Maleisische ministerie van Grondstoffen zich niet druk. Momenteel kunnen zij niet op tegen de lagere palmolieprijzen in Indonesië, waar ook de productiekosten lager zijn. Maar daar komt straks verandering in: volgens hen is de huidige situatie slechts tijdelijk en komt er straks voldoende vraag naar palmolie. De vraag zal waarschijnlijk toenemen en de productie van ruwe palmolie dalen richting het vierde kwartaal, meldt Reuters. Echter loopt de voorraad nog altijd op door de zwakke export in het land. Uit exportgegevens blijkt dat de palmolie-export van Maleisië in de periode van 1 tot 25 juli opnieuw 11% afnam ten opzichte van dezelfde periode in juni.
Bodem lijkt bereikt
Met de huidige rivaliteit die de twee palmolielanden hebben, wordt de prijs ontzettend gedrukt. Op 14 juli werd het laagste punt in dertien maanden bereikt, toen de prijs onder de 3.600 Maleisische ringgit per ton ruwe palmolie dook. Daarna schommelde de prijs rond dit niveau en dinsdag (26 juli) is de prijs 3.860 Maleisische ringgit per ton ruwe palmolie. Omgerekend is dat $866,25 per ton. Van een vrije val is al enige tijd geen sprake meer en de prijsnotering lijkt de bodem te hebben bereikt gezien het huidige verloop.