De prijs van zonnebloemolie op de internationale grondstoffenmarkt is geleidelijk verder aan het dalen. Momenteel, begin juli zit de prijs bijna precies tussen de beginprijs in januari dit jaar en de piekprijs medio maart, toen de Russische inval in Oekraïne net was begonnen.
De daling van de zonnebloemolieprijs is ruwweg in lijn met de ingezette prijsdaling voor andere eetbare oliën, zoals koolzaadolie en palmolie. de markten ogen iets meer ontspannen.
Zonnebloemolie noteerde medio maart bijna $2.400 per ton, maar zit nu net iets onder de $1.700 per ton (FOB Rotterdam). Dat is nog wel flink boven de prijs van begin dit jaar. Toen werd $1.250 per ton betaald.
Oekraïne gaat er voor oogstjaar 2022/2023 wel van uit dat er een 40% tot 50% kleinere oogst van zonnebloemolie komt, met een ook veel kleinere export dan in het nu afgesloten seizoen. Toch zijn de markten daar niet zwaar van onder de indruk. Er is in het voorbije seizoen nog 4,3 miljoen ton olie geëxporteerd, ondanks vier maanden van havenblokkades. Intussen begint de export ook weer langzaamaan op te lopen. In mei kon Oekraïne weer 186.000 ton olie exporteren, ondanks de genoemde blokkade. Dat was flink meer dan in de voorgaande maand. De hoop en verwachting is dat deze export verder zal oplopen.
Meer export vanuit andere landen
Ondertussen proberen andere exporterende landen hun uitvoer te vergroten. Rusland werkt daar hard aan, ondanks een embargo van veel landen en ondanks hogere exportheffingen. Een deel van de Russische zonnebloemolie wordt verscheept vanuit havens aan de Zwarte Zee. Een toenemend volume wordt ook via Kazachstan geëxporteerd. Daar gaat eerst Russisch zonnebloemzaad heen. Dat wordt in Kazachstan gecrushed en verder verwerkt. Vanuit Kazachstan kan het gemakkelijker de wereldmarkt op. Ook komt extra product beschikbaar vanuit Zuid-Amerika.
Winkelprijzen nog hoog
Op de winkelprijzen heeft dit alles nog niet veel invloed. Een liter zonnebloemolie is, afgezien van een enkele stuntactie, niet goedkoper te vinden dan voor zo'n €3,00.