Shutterstock

Nieuws Chocolade

Fabriek Barry Callebaut dicht om salmonella

30 Juni 2022

De grootste chocoladefabriek ter wereld, die van Barry Callebaut in Wieze, wordt stilgelegd vanwege een salmonellabesmetting. Alle chocoladeproducten die daar vanaf 25 juni zijn geproduceerd, worden geblokkeerd. Ook andere fabrieken sluiten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij u past
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Er zouden geen besmette producten bij de consument terecht zijn gekomen. Momenteel wordt met man en macht gewerkt aan het desinfecteren van de fabriek. Daarna kan Barry Callebaut weer opstarten. Dat moet overigens gebeuren in overleg met toezichthouder het FAVV.

De besmetting werd ontdekt op maandag 27 juni. "De robuuste voedselveiligheidsprogramma's zorgden ervoor dat lecithine snel kon worden geïdentificeerd als besmettingsbron", zo laat Barry Callebaut weten.

Traceringsonderzoek lecithine
Het Belgische voedselagentschap FAVV is inmiddels druk bezig om de herkomst en de verspreiding van partij lecithine te onderzoeken die in Wieze is gebruikt, meldt een woordvoerder. De kans bestaat dat zo'n product, dat vaak van ver weg komt en meestal ook in kleine hoeveelheden bij veel verschillende bedrijven wordt gebruikt, voor nog meer problemen zorgt.

Ook chocoladeverwerkers Neuhaus, Chocolate Group, Guylian en Mondelez leggen hun productie volledig of gedeeltelijk stil omdat Barry Callebaut hen mogelijk besmette chocolade leverde, zo melden Belgische media. 

De vraag is hoe snel de fabriek weer mag opstarten. In Wieze werken 1.200 mensen, van wie 600 in de fabriek zelf.  Naast chocolade/cacaopoeder, gebruikt de fabriek grote hoeveelheden melkvet en ook magere melkpoeder.

In april moest chocoladebedrijf Ferrero ook al zijn fabriek in Aarlen sluiten na een salmonellabesmetting. Pas in juni mocht die onder voorwaarden weer opstarten.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox