Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Hoge prijzen regeren op markt bakingrediënten

17 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De prijzen voor bakkerijgrondstoffen liggen op een hoog niveau. Bloem, suiker en zuivelproducten blijven flink aan de prijs. Op korte termijn zit daar nog geen verandering in aan te komen verwachten verschillende leveranciers. De bakkerijsector worstelen ondertussen met hoe de stijgende prijzen kunnen worden doorberekend.   

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De wereldtarwe balans was krap en is door het uitbreken van de oorlog in Oekraïne -en de gevolgen daarvan op de export uit het Zwarte Zee gebied- heeft die markt alleen maar krapper gemaakt. Die krapte houd waarschijnlijk aan maar veel zal daarbij afhangen van de tarweoogst op het noordelijk halfrond. Het duurt echter nog wel tot juli/augustus voordat daar zekerheid over komt. De graanmarkt blijft ondertussen volatiel en reageert heftig op zowel positieve als negatieve berichten.

Dat de tarweprijs op de Matif nu wat stabiliseert en al een paar weken tussen de €380 en €400 per ton schommelt, is geen reden voor bakkers om extra meel en bloem vast te leggen. "Een deel van onze klanten heeft de prijs van meel en bloem voor de komende maanden, zeg maar tot nieuwjaar, vastgelegd. Je merkt dat die categorie klanten in de huidige wispelturige markt niet veel verder vooruit prijzen vast willen zetten", aldus een leverancier. Andere afnemers wachten de start van het nieuwe graanseizoen af in de hoop dat vanaf juli of augustus de prijzen een stapje terug doet. Voor beide strategieën is wat te zeggen maar, de kans dat de prijs van tarwe echt onderuit klapt wordt klein geacht.

Stevige bodem in suikermarkt
Suiker is blijft ook flink aan de prijs op de wereldmarkt. Een kleiner Europees areaal suikerbieten dit seizoen maakt dat er ook onder de huidige suikerprijs op de Europese markt een stevige bodem ligt. Naast areaal telt ook de opbrengst. Daarover is nog weinig te zeggen. Dat duurt nog wel tot in de herfst. Verder speelt ook de hoge olieprijs een rol bij de hoge suikerprijs. Gewassen waaruit suiker gewonnen wordt lenen zich ook voor de productie van ethanol, een biobrandstof die wordt bijgemengd in benzine. Met name in Zuid-Amerika kunnen suikerfabrikanten vrij makkelijk overstappen van de productie van suiker naar ethanol of andersom, afhankelijk van de prijsontwikkeling van beide producten. Hoge inflatie kan een rem zetten op de economische groei en daarmee de stijgende olieprijs. Daarmee wordt ook de bodem in de suikermarkt verlaagd. Of dat scenario daadwerkelijk uitkomt is hoogst onzeker en wordt zeker niet op korte termijn verwacht.

Zuivel vlakt af
De prijsstijging van zuivelproducten vlakt wat af. Deze week is er zelfs een kleine correctie naar beneden. Leveranciers in de bakkerijketen verwachten echter niet dat er echt een daling wordt ingezet. De vraag naar zuivel is goed en de melkaanvoer heeft moeite dat bij te benen. Door de hoge krachtvoerprijzen voor de melkkoeien wordt niet maximaal geproduceerd en dat is te zien in de aanvoercijfers die onder die van vorig jaar blijven.

Gist is een uitzondering in het rijtje bakkerijgrondstoffen. De grootste prijsstijgingen zijn voor gist voorlopig achter de rug volgens verschillende leveranciers. Een daling van de prijs ligt overigens ook niet in de lijn der verwachting.

Marges
De dure grondstoffen zijn een flinke aanslag op de marge van bakkerijen. De meeste recente prijsstijgingen zijn bij veel bedrijven nog nauwelijks doorberekend aan de consument of andere afnemer. Voor een deel komt dat doordat bij de kostprijsberekening van de grondstoffen vaak een rollende gemiddelde wordt gebruikt om pieken en dalen af te vlakken. Maar door de dure grondstoffen - naast hoge energieprijzen en stijgende loonkosten - moet de prijs voor brood en banket verder stijgen volgens insiders. Tot nu toe hebben de prijsverhogingen niet geleid tot uitval van de vraag. De groei in de sector die na de uitbraak van corona werd ingezet begint wel af te vlakken. Hoe dat na de zomer verder gaat - als de vakanties, festivals en andere activiteiten die bijna twee jaar niet mogelijk waren - is nog een groot vraagteken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden