First Resources / Shutterstock.com

Analyse palmolie

Topproducenten palmolie maken markt nerveus

15 Juni 2022 - Redactie Foodbusiness

De palmolieprijs ging in de voorbije week eerst flink onderuit, maar trok daarna weer licht aan. Oorzaak van de daling zijn de jongste exportstimuli van Indonesië en meevallende oogsten in Maleisië. De markt voor minerale olies heeft ondertussen ook zijn effect op de palmolieprijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na het opheffen van de exportstop, nu een paar weken geleden, kwam de export van palmolie vanuit Indonesië maar moeizaam weer op gang. In de voorbije weken werden wel certificaten uitgegeven voor 460.000 ton ruwe palmolie, maar werd slechts 40.000 ton ton echt geëxporteerd. Dat is maar een schijntje van wat er normaliter het land uit gaat. Nu bouwen de voorraden zich op en komen er geen inkomsten binnen.

Van exportstop naar exportbevordering
Daarom gaat de Indonesische overheid nu helemaal aan de andere kant van het bootje hangen. Werd eind april de export stopgezet, na goed drie weken kwam het signaal dat er weer mocht worden geëxporteerd. In geval van grote exportvolumes (boven het toebedeelde quotum) moest nog wel een heffing worden betaald. Eerst bedroeg die $575 per ton, nu is die via een tussenstap van $375 per ton gezakt naar slechts $200 per ton. Daarbij wil de regering vóór eind juni meer dan een miljoen ton hebben geëxporteerd. Dat lijkt een ambitieus streven, maar analisten merken op dat het moeilijk is om een consistentie lijn te ontdekken in de Indonesische palmolie-politiek.

Tegelijk met de Indonesische ontwikkelingen werd ook bekend dat de palmolie-oogst in Maleisië groter gaat uitpakken dan eerst gedacht. Dit alles deed de prijzen dalen, naar US$ 1630 per ton in Rotterdam. Ook op de lokale markten in Maleisië en Indonesië daalde de prijs, maar een toenemende vraag naar minerale olie trekt de palmolieprijs de laatste dagen ook weer iets omhoog.

Indonesië produceert ongeveer 60% procent van alle palmolie wereldwijd. Maleisië is de tweede producent met zo'n 25%.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden