Shutterstock

Analyse Palmolie

Onzekerheid over productie stuwt prijs palmolie

8 Juni 2022 - Klaas van der Horst

Blijvende onzekerheid over de productie en export van palmolie blijft de prijs licht omhoog stuwen. De Indonesische export is nog steeds met onzekerheden omgeven, de Maleisische productie zal volgens de laatste prognoses toch lager uitpakken dan eerst gedacht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Indonesië is en blijft voorlopig de grote onzekere factor. Vorige week werd duidelijk dat een aantal exporteurs van palmolie weer exportvergunningen had aangevraagd, maar sindsdien is het eigenlijk stil gebleven. Wat gaat de Indonesische overheid doen?

Lagere oogstverwachtingen en arbeiders
Dat is ook op andere fronten een vraag. Na het nieuws over toch lagere oogstverwachtingen in Maleisië, was er het nieuws dat Indonesische arbeiders zouden worden ingevlogen om bij te staan bij de oogst. Maleisië is voor de palmolie-oogst sterk aangewezen op buitenlandse arbeiders. Er zouden voor het komende oogstseizoen maar liefst 100.000 nodig zijn. Indonesische werkkrachten stonden klaar om te worden ingevlogen, toen de Indonesische overheid op het laatste moment toch geen toestemming voor vertrek gaf.

Noteringen
Om dit soort redenen, maar ook door de verwachting dat de Chinese markt weer zal aantrekken nu de COVID-problemen daar lijken af te nemen, trekt de palmolieprijs gestaag iets aan. Maleisische palmolie noteerde begin deze week $1.760 per ton CIF Rotterdam, gemengd Maleisische en Indonesische olie (die nog steeds beschikbaar is) noteert zo'n $1.700 per ton op dezelfde voorwaarden.

De settlementprijs voor Maleisische palmolie op de CME voor juni staat op $1.455,50, licht hoger dan een week geleden. Ten opzichte van raapolie blijft het prijsverschil ongeveer hetzelfde als vorige week.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden