Shutterstock

Nieuws Oproep Staghouwer

'Gebruik duurzame olie als vervanger zonnebloemolie'

Vrijdag 17:00 uur

Minister Henk Staghouwer (LNV) doet een beroep op voedselproducenten om duurzaam geproduceerde oliën te gebruiken, wanneer zij in de bedrijfsprocessen een tekort aan zonnebloemolie hebben. Dit schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van Joris Thijssen (PvdA). 

Er zijn volgens de minister signalen binnengekomen van bedrijven en organisaties over tekorten aan grondstoffen die binnenkort ontstaan. In het bijzonder een tekort aan zonnebloemolie, dat in een groot aantal voedingsmiddelen wordt gebruikt. "Voor deze oliën zijn eveneens duurzame varianten beschikbaar, waarbij ik een beroep doe op het bedrijfsleven om duurzaam geproduceerde oliën te gebruiken." Verder zijn er signalen dat met de stijgende opbrengstprijzen van zonnebloemolie (zowel binnen de EU als daarbuiten) meer van dit product wordt geteeld om aan de vraag te voldoen, aldus de minister.

Etiketten mogen tijdelijk niet kloppen
De zonnebloemolie in een aantal voedingsmiddelen moet (deels) worden vervangen door andere plantaardige oliën, zoals raapzaadolie en sojaolie. Staghouwer: "Het is helaas niet mogelijk om op tijd alle etiketten hierop aan te passen, waardoor bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst op het etiket niet meer gaat kloppen." De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt daarom tijdelijk niet handhavend op als etiketten niet helemaal correct zijn vanwege het tekort aan zonnebloemolie, mits de voedselveiligheid niet in het geding komt. Deze afspraken zijn vorige maand tot stand gekomen tussen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vanaf 1 januari 2023 moeten de etiketten zijn aangepast. Tot die tijd (of tot wanneer er andere Europese afspraken worden gemaakt) gelden een aantal regels voor vervanging van olie en andere ingrediënten van zonnebloemen en derivaten (zoals (bijvoorbeeld zonnebloempitten en zonnebloemlecithine). Als zonnebloemolie alleen wordt gebruikt als ingrediënt, moet de consument worden geïnformeerd over de vervanging van zonnebloemolie door een andere plantaardige olie via algemene informatie, zoals een poster in de winkel. Wanneer er een duidelijke claim of een plaatje van zonnebloemen op de verpakking te zien is, moet er ook informatie in de buurt van het product staan over de vervanging. In geval van allergenen moet er ook nog een duidelijk zichtbare informatiesticker met het allergeen op de voorkant van het product staan. Dit is ook het geval als een gezondheidsclaim door vervanging van de olie niet meer klopt.

foodbusiness.nl

Linda van Eekeres

De (grondstof)prijzen zijn flink in beweging, de ontwikkelingen in de wereld volgen zich in rap tempo op. Duiding in crisistijd is essentieel om goed te kunnen anticiperen. Juist nu is het belangrijk om over gedegen, actuele informatie en data te beschikken. Met een abonnement van Foodbusiness kunt u gefundeerde bedrijfsbeslissingen nemen. Bekijk het aanbod
Reageer op dit artikel
Velden met een * zijn verplicht. Bij reageren gaat u akkoord met de algemene forumregels en mogelijke sancties bij overtreding.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Achtergrond Zonnebloemolie

Zonnebloemolie blijft onderwerp van gesprek

Video Cor Pierik

Welke alternatieven zijn er voor zonnebloemolie?

Analyse Plantaardige oliën

'Plantaardige oliën op korte termijn niet veel goedkoper'

Achtergrond Zonnebloemolie

Zonnebloemolie minder in trek door hoge prijs

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf u in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief