Shutterstock

Nieuws Oproep Staghouwer

'Gebruik duurzame olie als vervanger zonnebloemolie'

13 Mei 2022 - Linda van Eekeres

Minister Henk Staghouwer (LNV) doet een beroep op voedselproducenten om duurzaam geproduceerde oliën te gebruiken, wanneer zij in de bedrijfsprocessen een tekort aan zonnebloemolie hebben. Dit schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van Joris Thijssen (PvdA). 

Er zijn volgens de minister signalen binnengekomen van bedrijven en organisaties over tekorten aan grondstoffen die binnenkort ontstaan. In het bijzonder een tekort aan zonnebloemolie, dat in een groot aantal voedingsmiddelen wordt gebruikt. "Voor deze oliën zijn eveneens duurzame varianten beschikbaar, waarbij ik een beroep doe op het bedrijfsleven om duurzaam geproduceerde oliën te gebruiken." Verder zijn er signalen dat met de stijgende opbrengstprijzen van zonnebloemolie (zowel binnen de EU als daarbuiten) meer van dit product wordt geteeld om aan de vraag te voldoen, aldus de minister.

Etiketten mogen tijdelijk niet kloppen
De zonnebloemolie in een aantal voedingsmiddelen moet (deels) worden vervangen door andere plantaardige oliën, zoals raapzaadolie en sojaolie. Staghouwer: "Het is helaas niet mogelijk om op tijd alle etiketten hierop aan te passen, waardoor bijvoorbeeld de ingrediëntenlijst op het etiket niet meer gaat kloppen." De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) treedt daarom tijdelijk niet handhavend op als etiketten niet helemaal correct zijn vanwege het tekort aan zonnebloemolie, mits de voedselveiligheid niet in het geding komt. Deze afspraken zijn vorige maand tot stand gekomen tussen het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), de ketenorganisatie voor oliën en vetten MVO, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vanaf 1 januari 2023 moeten de etiketten zijn aangepast. Tot die tijd (of tot wanneer er andere Europese afspraken worden gemaakt) gelden een aantal regels voor vervanging van olie en andere ingrediënten van zonnebloemen en derivaten (zoals (bijvoorbeeld zonnebloempitten en zonnebloemlecithine). Als zonnebloemolie alleen wordt gebruikt als ingrediënt, moet de consument worden geïnformeerd over de vervanging van zonnebloemolie door een andere plantaardige olie via algemene informatie, zoals een poster in de winkel. Wanneer er een duidelijke claim of een plaatje van zonnebloemen op de verpakking te zien is, moet er ook informatie in de buurt van het product staan over de vervanging. In geval van allergenen moet er ook nog een duidelijk zichtbare informatiesticker met het allergeen op de voorkant van het product staan. Dit is ook het geval als een gezondheidsclaim door vervanging van de olie niet meer klopt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda is eindredacteur van Foodbusiness. Daarnaast schrijft zij artikelen, met de focus op logistiek, markttendensen en de invloed van politieke beslissingen op de voedingsmiddelenindustrie.

Analyse Grondstoffen

Sojaolie in trek voor biobrandstof, prijs daalt

Analyse Grondstoffen

Olijfoliemarkt blijft gespannen

Analyse Grondstoffen

Royale oogst maakt zonnebloemolie goedkoop

Analyse eetbare olie

Sojaolie blijft achter bij marktherstel

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden