Shutterstock

Nieuws Pinda's

Vorst resulteert in minder pinda's uit Argentinië

5 Mei 2022 - Kimberly Bakker

Argentinië heeft afgelopen periode te maken gehad met strenge vorst. Ook belangrijke regio's voor de pindateelt zijn getroffen. Dat resulteert erin dat de Argentijnse pindaoogst door de Argentina Peanut Chamber omlaag is bijgesteld, tot 1,28 miljoen ton in de dop. Op korrelbasis komt de oogst dit seizoen naar verwachting uit op 894.873 ton.

Het bovenstaande resultaat is 17% lager dan één seizoen eerder, zo meldt het agentschap op een beurs in Boedapest. Verder wordt er rekening gehouden met een opbrengst van 2,30 ton per hectare op korrelbasis. Dat was vorig seizoen nog 2,61 ton per hectare. Aangezien de opbrengst daalt, doen ook de exportverwachtingen een stap terug. Voor dit seizoen wordt gerekend met een export van 612.000 ton. Dat is ongeveer 14% minder dan tijdens de vorige campagne. In het eerste kwartaal van dit jaar werd 176.472 ton pinda's uit Argentinië geëxporteerd.

De vorst en daardoor omlaag bijgestelde productieraming hebben (nog) geen effect gehad op de prijzen voor pinda's. De benchmark-notering van Mintec kwam afgelopen donderdag (28 april) uit op $1.450 per ton. Dat is stabiel aan de vier weken daarvoor. Ook is dit prijsniveau vergelijkbaar met dezelfde periode één jaar geleden.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden