Shutterstock

Achtergrond Rijst

Rijstexporteurs genieten van sterke Chinese vraag

6 Mei 2022 - Kimberly Bakker

De vraag vanuit Chinese veevoerbedrijven naar rijst is nog steeds groot. Dat is niet alleen te zien in de stijgende exportvolumes, maar ook in de prijzen. Hoewel het aanbod groot is, houden verkopers steeds vaker product vast in de hoop op nóg hogere prijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit cijfers van de Thai Rice Exporteurs Association is de Thaise rijstexport in januari en februari samen uitgekomen op 1,1 miljoen ton. Dat is een stijging van 28% in vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder. De belangrijkste importeurs zijn momenteel: China, de Filipijnen, Maleisië en landen in het Midden-Oosten. Ook verschillende landen in de Europese Unie beginnen om Thaise rijst te vragen, melden insiders. Dit ondersteunt de prijzen. In maart steeg de gemiddelde prijs voor 5% gebroken witte rijst uit Thailand naar $421 per ton. Dat is 3,1% meer dan in januari. Niet alleen de hogere vraag werkt prijsondersteunend, ook de zwakkere munt (baht) speelt een rol.

Niet alleen Thailand, ook India profiteert van de toegenomen vraag naar breukrijst. De Indiase rijstexport kwam in bovengenoemde periode uit op 3,8 miljoen ton. Dat is 4,5% meer dan vorig jaar in de eerste twee maanden van het jaar. In die periode werd $361 tot $365 per ton betaald. In maart was dat $360 per ton. Dit is 1,1% hoger dan één jaar eerder in dezelfde periode. Analisten verwachten dat de rijstexport vanuit India dit seizoen stevig blijft groeien. Voor heel het jaar wordt een recordexport van 20 miljoen ton verzien, ter waarde van ruim $9,6 miljard. De graantekorten door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is een van de redenen voor.

Notering maakt een stap naar boven
Inmiddels zijn er ook steeds meer verkopende partijen die product vasthouden, melden insiders. Dit in de hoop op nóg hogere prijzen. Dit uit zich op de internationale beurzen. De notering is afgelopen twee weken gestegen van $0,360 per 100 kilo op maandag 26 april naar $0,376 per 100 kilo op vrijdag 6 mei. Afgelopen vrijdag (29 april) piekte de notering zelfs even op $0,385 per 100 kilo. Dat is het hoogste niveau sinds juni 2020. Voor komende periode wordt door verschillende analisten een stabiel, hoge prijs verwacht.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden