Shutterstock

Analyse Palmolie

Palmolie houdt extreem hoog prijsniveau vast

4 Mei 2022 - Kimberly Bakker

Indonesië hanteert sinds donderdag 28 april een verbod op de export van onder meer palmolie. In de zoektocht naar alternatieven bewegen inmiddels de prijzen van alle soorten plantaardige olie naar boven.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Palmolie is de meest geconsumeerde plantaardige olie ter wereld en Indonesië is goed voor 35% van de wereldwijde export. Indonesië produceerde afgelopen jaar ruim 46 miljoen ton palmolie, waarvan het 74% heeft geëxporteerd. Het exportverbod dat het land sinds afgelopen donderdag kent, heeft dus flink wat impact op de wereldmarkt. Helemaal nu ook zonnebloemolie door de oorlog in Oekraïne niet tot zeer beperkt beschikbaar is. Maleisië is de nummer twee producent, met een productie van 24,2 miljoen ton. Daarvan werd 64% op de wereldmarkt gebracht. Maar dat land kan het tekort vanuit Indonesië niet opvullen. Het land kampt namelijk met arbeidsschaarste.

Plantaardige oliën blijven duur
Hoewel vanuit de industrie de hoop gloort dat de situatie slechts twee weken aanhoudt, is dat niet voldoende om prijsstijgingen te voorkomen. De Mdex-notering voor palmolie sloot 28 april op 7.497 Maleise ringgit per ton. Omgerekend gaat het om een bedrag van €1.637 per ton. Een prijsniveau dat voor het laatst half maart werd behaald.

Het feit dat kopers nu niet alleen op zoek moeten naar een alternatief voor zonnebloemolie, maar ook voor palmolie, resulteert er in dat de prijzen voor alle soorten plantaardige olie door het dak schieten. Sojaolie sloot donderdag 28 april op $1.996 per ton. Inmiddels is de markt iets meer tot rust gekomen, met een notering van $1.823 per ton op 2 mei. Koolzaad kwam op de Matif in Parijs eind vorige week uit op €1.025 per ton.

Dit soort prijsniveaus worden eveneens gesteund door de problemen die afgelopen periode al werden ervaren met sojabonen uit Zuid-Amerika en canola uit Canada. De koolzaadteelt in Canada, met bestemming koolzaadolie, neemt naar verluidt ook nog eens met 7% af. Dus hoewel de industrie hoopt dat 'het probleem' slechts twee weken aanhoudt, zijn analisten minder optimistisch. Zij verwachten dat de prijzen voor plantaardige oliën – waaronder dus ook palmolie – voorlopig hoog blijven. Zeker zolang de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voort duurt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden