Shutterstock

Analyse zuivel

Kaas zet tandje bij op rustige zuivelmarkt

8 April 2022 - Redactie Foodbusiness

De kaasprijzen zetten hun opmars voort, met een plus van krap 2%. Dit contrasteert met een daling van ruim 2% voor boter en relatief stabiele noteringen voor melkpoeder. Op het vloeibare deel van de markt daalden de prijzen ook.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de kazen kwam er gemiddeld zo'n €80 per ton bij. Prijstechnisch gezien blijft mozzarella overgewaardeerd, al is dit wel het product waar de meeste vraag naar is. Een aanbodoverschot, waar nog geen jaar geleden voor werd gevreesd vanwege de bijbouw van productiecapaciteit, is niet meer aan de orde. 

De andere kaassoorten deden het ook goed. Edammer liep daarbij iets in op Goudse - ook al vanwege een gezonde vraag. Cheddar steeg gerekend naar euro's het meeste in prijs en noteert zo'n €5.500 per ton.

Volle melkpoeder springt eruit
Bij de melkpoeders was volle melkpoeder de vreemde eend in de bijt. Daar waar de boterprijs een aardige veer moest laten en de notering van magere melkpoeder slechts mondjesmaat omhoog ging, zette de prijs voor volle melkpoeder een flinke stap naar boven. Welke conclusies hieraan moeten worden verbonden, is niet direct duidelijk. Maar het is wel een opvallende beweging.

In de markt voor weipoeders is ondertussen een lichte prijsdaling te zien. Voor de veevoersector blijft weipoeder toch een enorm duur product.

Correctie omlaag in vloeibaar
In vloeibare zuivel vond een stevige correctie naar beneden plaats, waarbij de winst van één week eerder goeddeels verloren ging. Zeker bij room en magere melkconcentraat. Room verloor 5% in prijs, concentraat zo'n 2,5%. Bijna €9.000 per ton was voor veel kopers kennelijk toch te gortig.

Ook de prijzen voor rauwe melk daalden iets. Of deze bewegingen vooral een gevolg zijn van het traditionele dipje voor Pasen, of dat ook een toenemende melkaanvoer en misschien een nuchtere terugblik op de voorbije week meespeelden? Mogelijk hebben ze alle hun effect gehad. Volgende week zal meer duidelijk worden. Dan wordt weer bijgekocht voor de periode na Pasen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden