Shutterstock

Analyse Suiker

Suiker kan het nog steeds niet winnen van ethanol

7 April 2022 - Kimberly Bakker

De suikermarkt wordt nog altijd sterk beïnvloed door de trends op de energiemarkt. Doordat de prijs van ruwe Brent-olie nog steeds op zeer hoog niveau staat, kan suiker het bij Braziliaanse fabrieken niet winnen van ethanol.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Braziliaanse suikerrietverwerkers houden de ontwikkelingen op de energiemarkt nauwlettend in de gaten. Bij hoge olieprijzen is de verwerking van suikerriet tot ethanol namelijk een stuk concurrerender dan verwerking tot suiker voor de voedingsmiddelenindustrie. Hoewel de notering voor ruwe Brent-olie afgelopen dagen wel wat gezakt is – naar $102 per vat op donderdagochtend 7 april –, kan suiker die strijd nog steeds niet winnen. De laatste keer dat suiker concurrerend was, was half februari. Toen stond de olieprijs rond $90 per ton. Er moet zich dus nog een flinke daling voordoen voordat fabrieken weer de voorkeur geven aan verwerking tot suiker voor humane consumptie.  

Dit is overigens niet het enige negatieve gevolg van de hoge energieprijzen. Verschillende verwerkers in onder meer het Verenigd Koninkrijk en Argentinië maken zich zorgen over de 'gasinflatie'. Om bietsuiker te verwerken, wordt een flinke hoeveelheid gas gebruikt. British Sugar zoekt daarom naar manieren om een prijsverhoging door te berekenen. In Argentinië is geld niet per se het probleem, maar de aanvoer van voldoende gas wel. Inmiddels is de Argentijnse regering in gesprek met Bolivia en Brazilië voor de uitwisseling van voldoende aardgas. Het doel is Bolivia dat 2 miljoen kubieke meter aardgas, dat dagelijks naar Brazilië gaat, omleidt naar Argentinië.

Kleinere voorraad in Brazilië
De relatief kleine suikervoorraad in Brazilië helpt natuurlijk niet mee in de huidige situatie. Op 15 maart kwam de voorraad uit op 5,6 miljoen ton. Dat is 6% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maakt het Braziliaanse ministerie van Landbouw bekend. De lage voorraden worden verklaard door een daling in de productie: -17% tot 34,9 miljoen ton. Ook de sterke Braziliaanse real – dat exportverkopen minder interessant maakt – en de exportbeperking die India wil opleggen, hebben momenteel een prijsopdrijvend effect op de suikermarkt. Inmiddels hebben Indiase fabrieken contracten getekend voor de export van 7,2 miljoen ton. De limiet komt naar verluidt te liggen op 8 miljoen ton.

De notering voor suiker op de Intercontinental Exchange (ICE) heeft, met al deze thema's in gedachten, dus geen reden om fors te dalen. Dinsdag 5 april sloot de koers op €497,44 per ton. Eén week eerder was dat nog €489,37 per ton. De suikerprijs lijkt, kijkende naar de grafiek, weer op weg te zijn naar het record dat recent geslecht werd. Op vrijdag 25 maart bereikte de ICE-notering een prijsniveau van maar liefst €511,16 per ton. Of dat niveau echt weer bereikt wordt, is afwachten. Maar op dit moment heeft de notering in ieder geval geen directe reden om sterk af te wijken van de grens van €500 per ton.

Consumptie neemt af
Twee factoren die de stijging van de suikerprijs komende tijd nog enigszins kunnen temmen, zijn een hogere productie in Thailand ('s werelds op één na grootste suikerexporteur) en een lagere wereldwijde consumptie. Novacana verwacht dat de Thaise suikerproductie in seizoen 2021/2022 uitkomt op 10 miljoen ton. Dat is 33% meer dan één jaar eerder. Heel uitzonderlijk is dit niveau overigens niet, want voor de coronapandemie was dit het gebruikelijke productieniveau. Aan het einde van de oogst moet er 92 miljoen ton suikerriet gecrusht worden. Dat was één seizoen eerder slechts 66,6 miljoen ton.

Ook een minder sterk stijgende wereldconsumptie kan de prijs iets temmen. Rabobank schetste in een recent rapport dat de consumptie vorig decennium gemiddeld met 2,5% steeg. Dit decennium is dat 'slechts' een stijging van 1%. Uiteraard heeft de coronapandemie de consumptie beïnvloedt, maar tegelijkertijd wordt de consumptie van suiker ook steeds vaker ontmoedigt via overheidsbeleid. Denk aan de veelbesproken 'suikertaks'. Worden de coronajaren eruit gefilterd, dan is een stijging van 1,3% zichtbaar. Dat is nog steeds ver onder het gemiddelde van het decennium hiervoor.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden