Shutterstock

Analyse Suiker

Suikermarkt reageert op Indiase exportbeperking

31 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Er gaan geruchten dat India van plan is de suikerexport te beperken tot 8 miljoen ton. Concreet kan dit vanaf mei resulteren in een exportverbod. De notering op de Liffe steeg hierdoor afgelopen vrijdag naar het hoogste niveau in vijf jaar.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Een officiële aankondiging van de exportbeperking wordt begin volgende maand verwacht, melden insiders bij persbureau Reuters. Wordt de exportbeperking werkelijkheid, dan is het voor het eerst in zes jaar dan India een dergelijke stap neemt. "Hoewel onze productie waarschijnlijk een recordhoogte bereikt, slinken de voorraden ontzettend snel vanwege de goedlopende export. Dat kan leiden tot schaarste en dus hoge binnenlandse prijzen tijdens de feestdagen", licht een regeringsfunctionaris bij Reuters toe. Diverse suikerfabrikanten in het land, waaronder Dhampur Sugar Mills (-5%) en Dwarikesh Sugar (-6%), zagen hun aandelen afgelopen dagen flink dalen.

Op dit moment is volgens dealers al voor 7 miljoen ton een exportcontract afgesloten met fabrieken. Dit betekent dat een exportbeperking tot 8 miljoen ton al vanaf begin mei in een exportverbod kan resulteren. Tot het einde van het verkoopseizoen (eind september) kan dan geen suiker meer worden geëxporteerd. Die rekensom resulteerde vrijdag 25 maart in een forse prijsstijging van suiker. De Liffe-notering sloot op €511 per ton, het hoogste niveau in ruim vijf jaar. Dit is tevens een stijging van ruim €10 per ton vergeleken met één dag eerder.

ING nuanceerde de situatie overigens wel meteen door te stellen dat de exportbeperking hoger is dan het exportcijfer waar de Indiase overheid mee rekent. De Indiase overheid zelf gaat ervan uit dat de export dit verkoopseizoen strandt op 7,5 miljoen ton. Dat zou betekenen dat er nog 500.000 ton speling is. Tegelijkertijd gaan er ook geruchten dat de exportbeperking op losse schroeven staat, omdat de suikerproductie wellicht nóg hoger uitpakt dan eerder verwacht: op 34 miljoen ton in plaats van 31 miljoen ton. Bovendien zijn de binnenlandse prijzen afgelopen week al gedaald. Deze bearish factoren stuwden de suikerprijs maandag 28 maart alweer omlaag, tot €505 per ton.

Oorlog blijft effect hebben
Overigens is niet alleen de eventuele exportbeperking in India een prijsbepalende factor. De hoge olieprijzen en de lagere productie in Brazilië spelen ook nog steeds een grote rol. Hoe hoger de olieprijzen, hoe meer fabrieken ervoor kiezen om ethanol op basis van suikerriet te produceren. Afgelopen weken had dat een prijsopdrijvend effect. De goedlopende gesprekken tussen Oekraïne en Rusland hebben de olieprijs echter omlaag gestuwd, tot $109 per vat op maandag 28 maart. Dit moedigt suikerrietfabrieken in Brazilië weer aan om zoetstof te produceren, in plaats van ethanol.

Die verschuiving – van de biobrandstof- naar de voedingsmiddelenindustrie – is ook al terug te zien in de productiecijfers van ethanol. In de eerste helft van maart hebben de fabrieken in 'Midden-Zuid' 168,3 miljoen liter ethanol geproduceerd, een daling van 17% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Daarbij werd 156,4 miljoen ton van het totaal geproduceerd uit maïs. Het volume suikerriet voor de productie van ethanol daalde in de genoemde periode met 91,5%. Dit heeft een prijsverlagend effect op de wereldsuikerprijs.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden