First Resources / Shutterstock.com

Analyse Palmolie

Groei van voorraad palmolie verwacht

6 April 2022 - Kimberly Bakker

Persbureau Reuters verwacht dat de eindvoorraad van palmolie in maart met 0,51% stijgt ten opzichte van februari. Dat is goed nieuws en dus kan palmolie de zijwaartse beweging, die twee weken geleden ingezet is, vasthouden. De vraag is wel of dat op lange termijn ook lukt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Mdex-notering voor palmolie is maandag 4 april gesloten op 6.375 Maleise ringgit per ton. Omgerekend – bij de huidige wisselkoers – is dat €1.380 per ton. Dat is in lijn met één week eerder. Op woensdag 30 maart stond de notering namelijk op omgerekend €1.414 per ton. Al sinds 17 maart wordt een vrij vaste zijwaartse beweging gemaakt, rond de €1.385 per ton. Een van de belangrijkste redenen daarvoor is het feit dat er minder zorgen zijn over de palmolievoorraad. Zo liet de Malaysian Palm Oil Council recent weten te rekenen met een jaaropbrengst in Maleisië van 18,9 miljoen ton. Dat is 800.000 ton meer dan één jaar geleden.

Groeiende eindvoorraad
Die positieve cijfers komen ook naar voren uit een onderzoek van Reuters. Het persbureau verwacht dat Maleisië, 's werelds op één na grootste producent en exporteur van palmolie (na Indonesië), in maart 16,4% meer palmolie heeft geproduceerd. Daarmee zou de productie over afgelopen maand uitkomen op 1,32 miljoen ton. Tegelijkertijd stijgt de export met 6,3% tot 1,17 miljoen ton, zo is de verwachting die analisten uitspreken tegenover Reuters. India en China zijn daarbij de grootste afnemers van Maleisische palmolie. De import daalt naar verwachting met 22% tot 117.000 ton.

Wanneer het bovenstaande met elkaar verrekend wordt, dan komt persbureau Reuters uit op een eindvoorraad van 1,53 miljoen ton. Dat is 0,51% meer dan één maand eerder. Eén jaar eerder kwam de eindvoorraad in maart uit op 1,45 miljoen ton. De verwachting is wel dat de vraag naar palmolie groot zal blijven, omdat veel landen zoeken naar alternatieven voor zonnebloemolie. Dat product is door de oorlog in Oekraïne beperkt beschikbaar. Het is dus nog maar de vraag of de voorraad kan blijven groeien.

Ruwe olie en andere plantaardige oliën
Niet alleen bovenstaande voorraadcijfers spelen een rol in de prijsvorming van palmolie, ook de notering van ruwe Brent-olie en de prijzen van andere plantaardige oliën hebben effect. Ruwe olie staat momenteel op $107,99 per vat. Dat is een flinke daling met twee weken geleden; toen werd nog ruim $121 per vat betaald. Als ruwe olie duur is, wordt palmolie een aantrekkelijke optie voor de productie van biodiesel en neemt de vraag dus toe. Overigens stijgt de prijs voor ruwe olie wel weer iets. De vraag is dus of palmolie de zijwaartse beweging kan vasthouden.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden