Shutterstock

Nieuws Eieren

'Continuïteit van eieren in geding door kostenstijging'

29 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De Russische invasie in Oekraïne van donderdag 24 maart en de economische sancties tegen Rusland en Belarus zorgen voor marktverstoringen. "De afgesloten contracten van zowel pluimveehouders met pakstations als die van pakstations met eiproductenfabrikanten voorzien niet in een dergelijke verandering van de marktomstandigheden", laat Anevei, de vereniging van eierhandelaren en eiproductenfabrikanten, weten. Een eerlijke verdeling van de kostenstijgingen is volgens de vereniging een grote uitdaging.

De olie- en grasprijzen zijn door de oorlog in Oekraïne tot recordniveaus gestegen en dat heeft effect op de energiekosten in de eierketen. Maar niet alleen dit werkt kostprijsverhoging in de hand. Ook het tekort aan diervoerdergrondstoffen en de prijzen van de nog beschikbare producten zijn een uitdaging. "De huidige situatie heeft tot gevolg dat pluimveehouders voor forse kostenstijgingen staan, met name van het voer. De eiproductenfabrikant kampt tegelijkertijd met opgelopen energieprijzen. Een eerlijke verdeling van die kostenstijgingen in de keten is de uitdaging waar we nu voor staan", laat Anevei weten.

Een aantal supermarkten in Nederland en Duitsland, waaronder Jumbo en Superunie, hebben recent al besloten om mee te werken aan oplossingen voor de kostenstijgingen. Zij bieden een toeslag op de afgesproken prijs. "Maar niet alle eieren eindigen in het schap van de supermarkt. Ongeveer 33% gaat richting de voedingsmiddelenindustrie." Goed nieuws is volgens de vereniging dat ook daar inmiddels signalen zijn om mee te werken aan oplossingen.

Onzekerheid over toekomst
Een grotere uitdaging is volgens Anevei de onzekerheid over een verdere stijging van de voerprijzen en de beschikbaarheid van voergrondstoffen. "Dit zorgt ervoor dat pluimveehouders voor de keuze staan om al dan niet nieuwe koppels op te zetten." Volgens de vereniging voor eierhandelaren en eiproductenfabrikanten kan dit effect hebben op de continuïteit in de beschikbaarheid van eieren. Een tekort wordt daarbij niet uitgesloten.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Albert Heijn stapt over op wit ei ondanks zwak imago

Analyse Grondstoffen

Eierprijzen dalen gestaag, maar hoe lang nog?

Analyse Grondstoffen

Duitse eierprijs duikelt behoorlijk fors omlaag

Analyse Grondstoffen

Eiermarkt na Pasen nog niet gekalmeerd

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden