Shutterstock

Achtergrond Spelt

Onzekerheid en onrust overheersen in spelt

25 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Twee weken geleden werd duidelijk dat de spanningen op de granenmarkt, veroorzaakt door de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, doorsijpelen naar de speltmarkt. In de afgelopen dagen is daar geen verandering in gekomen. De hele markt lijkt gestoeld op aannames en dus voert onzekerheid de boventoon.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het merendeel van de spelt staat al even op de akkers en wordt in juli geoogst. Grote problemen lijken er niet te zijn als het gaat om de gewasontwikkeling. Over de prijzen daarentegen kan op dit moment geen zinnig woord worden gezegd. "Het is gissen", aldus Rogier Scherpbier van Zonnespelt. "Het kan echt nog alle kant op gaan met de prijzen." Dat heeft te maken met de oorlog in Oekraïne en de onzekerheden die dat met zich meebrengt op het gebied van de graanvoorziening. "We weten niet wat daar gebeurt als het gaat om granen", zo licht Scherpbier toe. "Alles wat we horen, is gebaseerd op aannames."

Wanneer niet ingezaaid kan worden in Oekraïne, dan is dat uiteraard een drama, stelt de speltteler. Een tekort is het gevolg. "Maar als blijkt dat er toch wel ingezaaid kan worden, dan zitten we straks met een overaanbod en stort de markt als een kaartenhuis in elkaar." Met andere woorden: op dit moment is niets zeker en wordt de markt overspoeld met onzekerheid. Overigens moet wel gezegd worden dat spelt altijd lastig is als het gaat om prijsindicaties. Er worden namelijk doorgaans langetermijnafspraken gemaakt met afnemers, zo ook bij Zonnespelt.

Overstappen op voertarwe?
Ook voor de nieuwe oogst, die in oktober gezaaid wordt, zijn nog veel onzekerheden. "Ik las onlangs dat één hectare tarwe inmiddels zo'n €3.500 oplevert. Als dat écht zo is, dan moet de prijs voor spelt dat ook minimaal opleveren. Dit betekent een verdubbeling van de huidige prijs. Gebeurt dat niet, dan kiest geen agrarisch ondernemer voor het gewas", stelt Nillesen. Het is een ongunstige situatie, aldus beide heren. Toch is Scherpbier nog niet overtuigd dat boeren massaal gaan overstappen op de teelt van voertarwe, waarvoor de prijs op EU-Rotterdam in week 12 uitkwam op €406,50 per ton.

De ontwikkelingen in Oekraïne zullen bepalend zijn. Scherpbier: "We moeten afwachten hoe de oorlog zich ontwikkelt. We bevinden ons momenteel in de belangrijke maanden als het gaat om granen. Als er komende twee maanden niet ingezaaid kan worden, dan zal een groot deel verloren gaan. Maar ik ken ook akkerbouwers in de regio die wel gewoon kunnen zaaien. Afwachten is het devies."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden