Shutterstock

Nieuws Amandelen

Amandelen goedkoper door afname in de vraag

22 Maart 2022 - Kimberly Bakker

China, de Europese Unie, India én het Midden-Oosten hebben sinds augustus allemaal minder amandelen geïmporteerd. Die afname in de vraag is al enige tijd zichtbaar in de prijsvorming. Zo zakte de prijs half december door de psychologische grens van $2,00 per pond. Maar daar is het niet bij gebleven.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Almond board of California heeft deze week bekendgemaakt dat de export van amandelen in februari uit is gekomen op 199,2 miljoen pond. Dat is een daling van 15% in vergelijking tot dezelfde periode één jaar eerder. Vooral het aantal binnenlandse zendingen daalde sterk, met 24%. Sinds de start van de campagne in augustus is de export met 16% gedaald, tot 1,44 miljard pond. Vooral China (-27%), het Midden-Oosten (-23%), de Europese Unie (-22%) en India (-18%) namen afgelopen maanden minder product af. Dit heeft volgens analisten van Mintec te maken met ruime voorraden en logistieke knelpunten aan de westkust van de Verenigde Staten.

De benchmarkprijs van het marktbureau komt in de week van 17 maart uit op $1,76 per pond. Dat is een daling van 3,8% in vergelijking tot één week eerder. Sinds het begin van het jaar is de prijs voor amandelen met zo'n 9% gedaald. Hiermee is, na de psychologische grens van $2,00 per pond, ook de grens van $1,80 per pond doorbroken. En op korte termijn verandert er niet veel aan die prijs. De oogst komt dit seizoen waarschijnlijk uit op 2,92 miljard. Dat is meer dan vorig seizoen én meer dan verwacht. Een stijging in de vraag wordt echter niet voorzien; met het oog op de stijgende inflatie in het westen van Europa.

Onzekere vooruitzichten
De droogte in Californië kan nog wel gezien worden als bullish factor. "Na overvloedige neerslag in december, waren januari en februari veel droger dan gemiddeld", aldus analisten van Mintec. "Dit in combinatie met het feit dat de bloei in 2022 eerder is begonnen dan normaal, kan grote schade hebben aangericht aan de gewassen. Hoe groot is echter nog niet bekend."

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden