Shutterstock

Nieuws Verpakkingskosten

Verpakkingsmaterialen wederom in prijs gestegen

21 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De gemiddelde prijs voor verpakkingsmaterialen, verzameld in de Global Packaging Category Index van marktbureau Mintec, is over februari met 6,7% gestegen ten opzichte van de prijs in januari. Bedrijven waren gemiddeld $1.899 per ton kwijt. De huidige prijs ligt maar liefst 35,2% hoger dan één jaar geleden. De prijsstijging van afgelopen maand is volledig te wijten aan de hoge kosten voor papier en aluminium.

De prijs voor aluminium (LME) steeg vorige maand met 7,8% op maandbasis naar een record van $3.224 per ton. Dat is 54,5% hoger dan één jaar geleden in februari. Rusland is goed voor 6% van de aluminiumvoorziening, waarvan het merendeel naar de Europese Unie verscheept wordt. De sancties die tegen het Oost-Europese land zijn ingesteld, zorgen onder handelaren voor angst met betrekking tot de aanvoer. "Bovendien heeft de sterke stijging van de gasprijs de elektriciteitskosten in Europa opgedreven, wat op zijn beurt voor productiebeperkingen heeft gezorgd", meldt Mintec. Dit is ook de reden dat de analisten verwachten dat de gemiddelde prijsstijging deze maand doorzet.

Zoals beschreven, hebben ook de hoge prijzen voor papier momenteel effect op de Global Packaging Category Index van Mintect. Niet zozeer omdat de prijsstijging in februari zo groot was – allesbehalve zelfs, want de prijzen bleven stabiel – maar vooral omdat de kosten ver boven die van vorig jaar liggen. De prijs van 'Franse kraftliner' ligt momenteel 34% hoger dan één jaar eerder, op $997 per ton. 'Testliner' is 37% duurder en 'GD2' is 50% duurder dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoge productiekosten en een sterke vraag (gevoed door de groei in e-commerce) liggen ten grondslag aan de hoge prijzen. De verstoring van de markt, door de oorlog in Oekraïne, komt hier nu bovenop. Een stijging van de prijs is daarmee niet uit te sluiten.

Kunststof ontspringt de dans
Tot nu toe lijkt de markt voor kunststofverpakkingen de dans te ontspringen. De gemiddelde prijs voor PET kwam afgelopen maand in de Verenigde Staten uit op $2.172 per ton. In de Europese Unie is dat €1.621 per ton. Een daling van 1%. Ten opzichte van één jaar eerder is uiteraard wel een stijging zichtbaar (+70%), veroorzaakt door hogere energie-, arbeids-, logistieke kosten. De gemiddelde prijzen voor 'HDPE' en 'LDPE' daalden naar respectievelijk $2.006 per ton en $2.447 per ton. Verbeterde leveringsvoorwaarden liggen hieraan ten grondslag. Hoewel het sentiment goed is, zijn marktdeelnemers wel alert op verstoringen. Rusland is immers een van de belangrijkste producenten en exporteurs van chemische grondstoffen voor de productie van kunststoffen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Achtergrond Verpakkingen

Nog meer Europese verpakkingseisen op til

Nieuws Ondernemen

Onvoldoende melkpakjes in VS door kartontekort

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden