Shutterstock

Analyse Rijst

Rijst blijft duur geprijsd door Aziatische vraag

18 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De stijging van de tarwe- en maïsprijzen stimuleert de vraag vanuit de Aziatische veevoerindustrie naar laagwaardige rijst. Vandaag de dag neemt de vraag naar breukrijst alleen maar toe, waardoor ’s werelds belangrijkste basisvoedsel duur geprijsd blijft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische invasie in Oekraïne heeft de wereld afgesneden van twee van de grootste producenten en exporteurs van graan. China had voor dit jaar tot 2 miljoen ton Oekraïense maïs ingeboekt, maar de kans is klein dat dit nog geleverd wordt. Kopers zoeken naar alternatieven. Veevoerhandelaren in Azië hebben dit gevonden in breukrijst. Doorgaans wordt dit product met een hoge premie verhandeld, ten opzichte van tarwe, maar de prijsstijging van bijna 50% in tarwe heeft het verschil tussen de twee grondstoffen verkleind; tarwe is in sommige gevallen zelfs duurder dan bepaalde rijstvariëteiten. Analisten zeggen dat China nu ongeveer 3 miljoen ton breukrijst wil inkopen. Dat is 1 miljoen ton meer dan afgelopen jaren.

Stijgende prijzen
Die toename in de vraag zorgt ervoor dat de prijzen voor 100% Indiase breukrijst deze maand gestegen zijn van $290 per ton naar $320 per ton. Ook exporteurs in Thailand zagen de prijs afgelopen week stijgen, met 5% tot $421,50 per ton. Dat is het hoogste niveau sinds juni 2021. De opwaartse beweging is eveneens zichtbaar op de CboT in Chicago. De rijstnotering sloot donderdag 17 maart op $16,2 cents per bushel. Dat was één week eerder zo'n $15,8 cents per bushel. Eén maand geleden stond de prijs zelfs op 'slechts' $14,8 cents per bushel.

Hoewel het op dit moment vooral de vraag vanuit de veevoerindustrie is die de notering naar boven beweegt, is er nog een factor die in de gaten gehouden moet worden. Volgens analisten is de kans reëel dat consumenten tarwetekorten gaan invullen door meer rijst te consumeren, bijvoorbeeld ter vervaging van pasta. En hoewel de wereldwijde rijstvoorraad dit jaar naar een record van 190 miljoen ton stijgt, verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) dat de productie de vraag komend seizoen met slechts 5 miljoen ton overschrijft. Een sterke opleving van de vraag kan de voorraden daarmee snel uitputten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden