Shutterstock

Analyse Cacao

Cacao is wederom duurder geworden

14 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Cacao is afgelopen week opnieuw duurder geworden. Niet alleen de tegenvallende productieraming van de International Cocoa Organization speelt daarin een rol. Want ook nieuwe gegevens over de toegenomen vraag en een zwakkere dollar en pond bewegen de notering omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor cacao op de Intercontinental Exchange is vrijdag 11 maart gesloten op $2.329 per ton. Een stijging van ongeveer 3,5% ten opzichte van een week eerder. De notering sloot vrijdag 4 maart op $2.250 per ton. De recente prijsstijging wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Eén daarvan is de sterkere wereldwijde vraag naar chocolade. Uit gegevens van Gepex blijkt dat de cacaoverwerking afgelopen maand zo'n 8,7% hoger lager dan in dezelfde periode een jaar eerder, tot 50.699 ton. Ook een zwakkere dollar en pond spelen een rol in de stijging van de notering.

Maar hetgeen dat als dé aanleiding voor de stijging gezien wordt, is de wereldwijde productieraming van de International Cocoa Organization (ICCO). Daardoor bewoog de notering vorige week al stevig naar boven. De organisatie voorspelt namelijk dat de wereldproductie dit seizoen met 5,2% daalt, tot 4,95 miljoen ton. Ghana, de op één na grootste cacaoproducent ter wereld (na Ivoorkust), levert het meeste in: -5,6% tot 950.000 ton. De markt kampt daardoor aan het eind van het seizoen waarschijnlijk met een tekort van 181.000 ton. Dat was vorig seizoen nog een plus van 215.000 ton.

Prijzen niet terug naar oude niveaus
De ruime voorraden in Ivoorkust – van 1 oktober tot en met 6 maart is 1,74 miljoen ton naar de havens verstuurd (+3%) – kunnen de prijsstijging komende periode weer iets temperen. Al verwachten analisten niet dat de prijzen snel terugkeren naar prijsniveaus van voor de coronapandemie: in de range van $1.900 tot $2.200 per ton. Onderzoekers van de Harvard University schatten namelijk in dat delen van West-Afrika tegen 2030 te droog zijn om veel cacao te produceren. Dit kan zorgen voor een nog krapper aanbod op de wereldmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden