Shutterstock

Analyse Cacao

Prijs cacao stijgt door nieuwe prognoses

7 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De International Cocoa Organization voorziet dat de wereldwijde cacao-opbrengst dit seizoen met 5,2% daalt. Tegelijkertijd verwacht de organisatie wel een plus van bijna 3% in de cacaoconsumptie. Het cacao-overschot van afgelopen seizoen is daarmee omgeslagen in een tekort. Dat nieuws stuwt de cacaonotering naar een hoger prijsniveau.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De cacao-opbrengst daalt dit seizoen met 5,2% tot 4,95 miljoen ton. Dat is de verwachting van de International Cocoa Organization. Afgelopen seizoen werd nog een recordopbrengst van 5,22 miljoen ton gerealiseerd. De droogte in grote delen van West-Afrika ligt ten grondslag aan de lagere opbrengstprognose. Met name de cacaoproducerende regio's in Ghana lijden onder de droogte. De aanvoer richting de havens ligt daar op dit moment 41,3% onder het niveau van vorig jaar; sinds 1 oktober is 430.000 ton aangevoerd versus 733.000 ton in het afgelopen seizoen.

Tegelijkertijd voorziet de internationale cacao-organisatie een toename in de consumptie van bijna 3% tot 5,08 miljoen ton. Die stijging heeft alles te maken met het heropenen van de economieën wereldwijd nu de coronapandemie wat afzwakt. Dit stimuleert de vraag naar grondstoffen, waaronder cacao. Maar de bovenstaande gegevens hinten ook op een tekort van zo'n 181.000 ton. Eén seizoen eerder kampte de markt nog met een cacao-overschot van 215.000 ton.

Opwaartse lijn ingezet
Het bovenstaande heeft de notering voor cacao op de Intercontinental Exchange afgelopen week naar boven geholpen. Maandag 28 februari stond een prijs van $2.198 per ton op het bord. Woensdag 2 maart was dat al $2.200 per ton. En vrijdag 4 maart werd de week afgesloten op $2.250 per ton. Een verdere stijging van de prijs is niet uit te sluiten, want er zijn nog genoeg uitdagingen. Denk aan de huidige problemen in de toeleveringsketen, de zeer hoge vrachtkosten en de inflatoire druk. De oorlog in Oekraïne kan wel een neerwaarts effect hebben, maar alleen als blijkt dat de consumptie hieronder lijdt. Al blijkt dat nog niet uit de nieuwste cijfers van de cacao-organisatie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden