Shutterstock

Nieuws Olijfolie

Spanje ziet flinke stijging in prijs voor olijfolie

10 Maart 2022 - Kimberly Bakker

Nu 's werelds grootste producent van zonnebloemolie Oekraïne niet meer kan leveren, gaan de prijzen voor alternatieven door het dak. Palmolie en koolzaadolie zijn dan de eerste keuze. De markt voor olijfolie bleef tot voor kort dan ook ongeschonden. Maar inmiddels is ook daar een prijsstijging zichtbaar. Dat melden handelaren op de Spaanse markt.

De combinatie van droogte in Spanje én de prijsstijgingen op de markt voor plantaardige oliën zorgt ervoor dat Spaanse olijfolie flink in prijs stijgt. Afgelopen week werd landelijk gemiddeld €3.350 per ton betaald, inmiddels is dat €3.400 per ton. Dat melden Spaanse handelaren. Bij De Lonja de Extremadure komt de prijs uit tussen de €3.300 en €3.450 per ton. Olijfolie van de eerste persing steeg afgelopen week met €75 in prijs tot zo'n €3.250 per ton en lampante ging zelfs met €125 omhoog, tot €3.100 per ton.

De prijsstijgingen zijn enigszins opvallend, omdat de Spaanse olijfolieproductie recent nog opwaarts is bijgesteld. Voor het huidige seizoen wordt een productie van 1,4 miljoen ton verwacht. In oktober werd nog gerekend met een opbrengst van 1,3 miljoen ton. Ook Portugal stevent dit seizoen af op een grotere oogst. Ook hier stijgen de prijzen, voornamelijk als gevolg van een hogere kostprijs.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Grondstoffen

Torenhoge olijfolieprijs nu duidelijk op de terugweg

Analyse Grondstoffen

Olijfolieprijs blijft hoog na januaripiek

Analyse Grondstoffen

Oplopende olijfolieprijs zorgt voor creativiteit

Analyse grondstoffen

Torenhoge olijfolieprijs laat nog geen afzwakking zijn

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden