Shutterstock

Nieuws Varkensvlees

'Consolidatie niet dé reden van hoge varkensvleesprijs'

4 Maart 2022 - Kimberly Bakker

De varkensvleesprijzen in de Verenigde Staten zijn de afgelopen maanden enorm gestegen. De regering van president Joe Biden gaf de schuld aan de consolidatie van de industrie, maar uit een nieuw onderzoek blijkt dat niet dé reden voor de hoge prijzen te zijn. De combinatie van de stevige vraag, arbeidstekorten en hoge kosten ligt volgens de onderzoekers ten grondslag aan de hoge prijs voor varkensvlees.

Varkensvlees is extreem duur in de Verenigde Staten. Dat komt door de sterke vraag, hogere inputkosten en arbeidstekorten in de hele toeleveringsketen. Zo laat een rapport van economen van de Iowa State University, North Carolina State University en de National Pork Producers Council zien. De consolidatie in de vleesverpakkingsindustrie heeft volgens de onderzoekers niets maken met de gestegen prijzen, in tegenstelling tot wat de Amerikaanse regering een tijd terug beweerde. Daarbij blijkt uit het rapport ook dat de varkensvleesprijzen in de Verenigde Staten nog altijd lager zijn dan in andere landen.

De varkensvleesverpakkingsindustrie bestaat uit minder en grotere fabrieken dan vijftig jaar terug, maar de structuur van de industrie is afgelopen jaren weinig veranderd. "Het rapport toont dat het concentratieniveau in de verpakkingsindustrie niet significant hoger is dan vijftien jaar geleden", aldus Jen Sorenson van de National Pork Producers Council. "Er is ook geen bewijs gevonden dat er aanzienlijk hogere winsten worden behaald op groothandelsniveau in deze tijd van hogere detailhandelsprijzen. De prijsspreiding van boer tot groothandel – die bestaat uit de kosten en winst van de verpakkers – slinkt, terwijl de spreiding van groothandel naar detailhandel de afgelopen zes maanden is toegenomen."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Analyse Vlees & Eiwit

Poolse export begint vleeskuikenprijs te drukken

Marktupdate Vlees

Dynamieken vleesmarkten verschillen sterk

Analyse Vlees & Eiwit

Australië wint bij zwakke Amerikaanse rundermarkt

Analyse Vlees & Eiwit

Aanbod slachtrunderen stijgt door mestprobleem

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden