Shutterstock

Analyse Eieren

Eiermarkt voorlopig even in neerwaartse spiraal?

28 Januari 2022 - Wouter Baan

De eierprijzen staan begin 2022 onder druk. De verwachting in de markt is dat de prijsdruk als gevolg van een ruim aanbod voorlopig nog niet voorbij is. Daarbij blijft de eiermarkt in de greep van de vele vogelgriepuitbraken die er in ons land zijn.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de Amsterdamse index (scharrel bruin categorie m) rond de jaarwisseling nog piekte op €8 per 100 eieren, is de notering in de eerste weken van januari teruggezakt tot €7,65. Deze flinke afwaardering is een gevolg van een terugvallende vraag, waardoor heet eieraanbod nu simpelweg te ruim is.

Eind januari lijkt de bodem voorlopig te zijn bereikt, al zien handelaren op dit moment weinig aanknopingspunten voor een prijsopleving in de komende weken. Daarvoor is het eieraanbod waarschijnlijk te ruim, tenzij er door nieuwe vogelgriepuitbraken op grote schaal legkippen moeten worden geruimd. Tot nu toe beïnvloeden de ruimingen de markt niet of nauwelijks. 

Einde lockdown is een opsteker
Dat de coronamaatregelen steeds meer naar de achtergrond verdwijnen is goed nieuws voor de eiermarkt. Met name voor de onderkant van de markt, gezien veel kooieieren worden afgezet in het foodservice-kanaal. Toch worden er geen wonderen verwacht, gezien de maatregelen in omliggende landen al soepeler waren en daar veel eieren worden afgezet. Met name in Duitsland dat bijna 90% van de export voor zijn rekening neemt.

Voor een serieuze vraagopleving is het waarschijnlijk wachten totdat de traditionele paasvraag loskomt. Pasen valt dit jaar half april. De verwachting in de markt is dat het zeker tot half maart wachten is eer hiervan de effecten merkbaar zijn. Vorig jaar begon de paasvraag vrij vroeg, maar dat vertrouwen hebben handelaren voor dit jaar niet. 

Voerkosten en vogelgriep
Pluimveehouders kampen ondertussen met teleurstellende marges. Als gevolg van de hoge graanprijzen is het voer extreem duur geworden. Bovendien is er weinig zicht op prijsverlichting aan de kostenkant. Daarbij waart het vogelgriepvirus in Nederland en andere Europese landen rond. Door de ophokplicht die sinds eind oktober geldt, zitten legkippen intussen al bijna zestien weken binnen.

Als die periode overschreden wordt, dreigen pluimveehouders die participeren in vrije uitloopconcepten hun meerprijs te verliezen. In voorgaande jaren waren supermarkten weinig coulant en vervielen de premies vrijwel direct. Belangenbehartiger LTO heeft de nieuwe landbouwminister Henk Staghouwer opgeroepen om om zich in Brussel hard te maken voor soepelere regels en een aangepaste definitie van vrije-uitloopeieren. Uitkomsten van deze lobby worden echter niet op korte termijn verwachten. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden