Shutterstock

Analyse Uien

Uiensector werkt naar de feestdagen toe

23 December 2021 - Redactie Foodbusiness

De uiensector werkt langzaam richting de feestdagen toe. Voor december hebben de meeste verpakkers genoeg voorraden om aan de vraag te voldoen. Ook wordt een voorschot gegeven op het prijsverschil tussen de grove en fijne uien.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Aangezien verpakkers genoeg voorraad hebben om aan de vraag te voldoen, is er weinig handel op dit moment. De beurscommissies in Middenmeer en Emmeloord geven een rustige stemming aan. Dit betekent dat het aanbod kleiner of gelijk is aan de vraag. Voor de eerste maanden van het nieuwe jaar zijn echter nog weinig uien gekocht. De voorraden voor deze periode zijn daarom vooralsnog beperkt.

Grove en fijne uien
De beurscommissies nemen wel alvast een voorschot op de uienmarkt na de jaarwisseling. In de noteringen maken zij al een onderscheid tussen de '30% tot 60%'-sortering en de '60% opwaarts'-sortering. In deze periode van het jaar is de export vooral gericht op Afrika, met de focus op uien met een middelsortering. Dit maakt dat de vraag naar de middelsortering en grove uien in balans is. Overigens werd vorige week de beste exportweek van dit seizoen behaald. In week 46 passeerde een volume van 43.712 ton uien uit Nederland de grens. Het exportcijfer voor week 47 is - met 34.760 ton - een stuk lager.

Na de jaarwisseling neemt de vraag naar uien uit Afrika altijd af en gaat de markt zich focussen op bestemmingen die op zoek zijn naar grove uien. Dit betekent doorgaans dat er op de boer meer onderscheid komt tussen de grove en fijne partijen. Dat resulteert dus in verschillende noteringen. De beurscommissie in Goes noteerde afgelopen week voor 30% tot 60% grof een prijs van €9 tot €10 en voor 60% opwaarts €9 tot €10,50. In Emmeloord werd €9 tot €9,50 genoteerd voor de 30% tot 60% en €9 tot €10 voor 60% opwaarts.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden