Shutterstock

Analyse Robusta

Robusta realiseerde record na record in 2021

30 December 2021 - Kimberly Bakker

We bevinden ons alweer in de laatste week van het jaar. En 2021 mag voor de grondstoffenmarkt best beschreven worden als een turbulent jaar. Het was een jaar waarin de coronacrisis toch niet van de aardbodem verdween, de logistieke problemen verergerden en de grondstofnoteringen een verdere vlucht naar boven namen. Hoog tijd voor een terug- en vooruitblik, dit keer Robusta-koffiebonen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robusta-koffiebonen staan al jaar en dag in de schaduw van Arabica. Door het hoge cafeïnegehalte en de stevige smaak wordt deze boon voornamelijk gebruikt in blends. Dit in tegenstelling tot Arabica-bonen. Dat de eerstgenoemde koffieboon 'het zusje is van' is ook terug te zien in de notering op de Intercontinental Exchange (ICE). Robusta trapte het jaar af en met een notering van $1,36 per kilo, terwijl de onderkant van Arabica afgelopen jaren rond de $1,90 per kilo lag. Die startnotering geeft overigens wel een iets vertekenend beeld, want de markt bevond zich in januari in een dal. Normaliter ligt de notering voor Robusta rond de $1,50 per kilo.

Hoewel de notering van Robusta standaard lager ligt dan die van Arabica, zijn de marktbewegingen wel aan elkaar gekoppeld. Beide grondstoffen vonden vanaf juli wederom de weg naar boven. In de laatste week van juli bereikte de Robusta-notering een piek op $1,92 per kilo. Dat was het hoogste niveau sinds oktober 2017. De herintrede van het coronavirus lag daar voor een deel aan ten grondslag. Anderzijds waren ook de onzekerheden op de Vietnamese markt, de grootste producent van Robusta-bonen, van invloed. Door het containertekort, als gevolg van de coronapandemie, was het voor Vietnam niet mogelijk om bonen te exporteren.

Tel daar de slechte weersomstandigheden in de cruciale groeiperiode van de gewassen bij op en je hebt het perfecte recept voor stijgende noteringen. Begin september stond de notering op $2,11 per kilo. Een stijging van 36% vergeleken met het begin van het jaar. Eind oktober werd het hoogste niveau in ruim tien jaar behaald: $2,33 per kilo. Daar hield de stijging niet op. Op 11 november werd gepiekt op $2,35 per kilo. Een plus van 40% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder en een groei van 43% als je naar de startnotering kijkt. Eind december staat de notering voor Robusta-koffiebonen op $2,42 per kilo. Een combinatie van een tegenvallende oogst en goede exportvooruitzichten houdt de prijs in deze periode van het jaar op een hoog niveau.

Hoge prijzen blijven intact
Wanneer we vooruitkijken naar het aankomende jaar, dan is niet de verwachting dat de prijzen voor Robusta snel terugkeren naar het niveau van voor de coronapandemie. Daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst zijn lang niet alle analisten ervan overtuigd dat het virus komend jaar al volledig wordt uitgebannen, zeker niet in de Aziatische landen. De vaccinatiegraad is in bijvoorbeeld Vietnam zeer laag en recentelijk was alweer een opleving van het virus zichtbaar. Dit had sluiting van verschillende havens tot gevolg.

Tegelijkertijd is de koffieconsumptie afgelopen jaren in rap tempo toegenomen. Naar schatting drinken consumenten wereldwijd meer dan twee miljard koppen koffie per dag. Europa loopt hierin voorop, met 33% meer koffieconsumptie dan de rest van de wereld. De Finnen spannen de kroon met 12 kilo koffie per jaar per persoon. 's Werelds grootste producent, Vietnam, consumeert 'maar' 5,3 kilo per persoon per jaar. Met een combinatie van een lagere oogst, exportproblemen en een grotere vraag is er hoe dan ook geen ruimte voor lagere prijzen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden