Shutterstock

Analyse Koffie

Arabica iets goedkoper door goede vooruitzichten

22 December 2021 - Kimberly Bakker

Arabica-koffiebonen zijn iets goedkoper geworden. De reden? Het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten verwacht een hogere opbrengst en lagere koffieconsumptie. Dit betekent echter niet dat koffiebonen ineens 'betaalbaar' zijn geworden. In vergelijking tot een jaar eerder is nog altijd een plus van 43% zichtbaar. De markt voor Robusta-koffiebonen bevindt zich in rustiger vaarwater.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De notering voor Arabica-koffiebonen op de Intercontinental Exchange (ICE) is dinsdag 21 december gesloten op $5,03 per kilo. Dat is een afname van bijna 4% met een week eerder en tevens het laagste punt in vier weken. Dit betekent overigens niet dat Arabica-koffiebonen ineens 'betaalbaar' zijn geworden. Eén jaar geleden in dezelfde periode werd slechts $2,88 per kilo betaald. Een verschil van ongeveer 43% met de huidige notering. De hernieuwde wereldwijde oogstverwachtingen van het ministerie van Landbouw in de Verenigde Staten (USDA) waren de oorzaak van de daling van afgelopen week.

Het Amerikaanse landbouwministerie verwacht namelijk dat de wereldproductie van koffiebonen hoger uitkomt dan eerder verwacht, op 167,5 miljoen zakken. Met name Honduras en Guatemala presteren boven verwachting. Brazilië komt uit op een totale opbrengst van 56,3 miljoen zaken, waarvan 35 miljoen zakken Arabica-bonen. Tegelijkertijd is de verwachting voor de koffieconsumptie omlaag bijgesteld. Dat resulteert in een overschot van ongeveer 2,6 miljoen zakken koffiebonen. Opvallend, want in juni werd door het ministerie nog uitgegaan van een tekort.

Robusta in rustig vaarwater
De markt voor Robusta-koffiebonen bevindt zich in rustiger vaarwater. De ICE-notering sloot dinsdag 21 december op $2,42 per kilo. Dat is zo'n 2% boven het prijsniveau van een week eerder; toen stond de notering op $2,38 per kilo. Dit komt door regenval in Vietnam, die kan een negatief effect hebben op de oogst en het drogen van de bonen. Ook de positieve verwachtingen voor de export dragen bij aan de goede prijs. Het Amerikaanse landbouwministerie voorziet dit jaar een export van 31,1 miljoen zakken, een stijging van 2,1 miljoen zakken vergeleken met de vorige inschatting.

De ontwikkeling van de omikronvariant van het coronavirus is wel iets om in de gaten te houden. Zo kunnen logistieke belemmeringen door nieuwe lockdowns weer opspelen. Vooral voor de export vanuit Vietnam kan dat grote gevolgen hebben. Iets anders wat komende tijd effect kan hebben op de koffieprijzen zijn de overheidsmaatregelen om de voedselinflatie te beteugelen. Zo legt Argentinië een plafond op de verkoop van tarwe en maïs en heeft Rusland ook een tarwequotum ingesteld. Wellicht dat de koffieproducerende landen ook zoiets in gedachten hebben.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden