Shutterstock

Analyse Rijst

Rijst is niet uit evenwicht te brengen

24 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De markt voor rijst is bijna niet uit balans te brengen. Toch is de prijs afgelopen week licht gedaald, waarschijnlijk als gevolg van onzekerheid rond de omikronvariant. De vraag uit Bangladesh is nog steeds hoog en dat blijft waarschijnlijk ook zo. India roert zich ook op het wereldtoneel door nieuwe termijncontracten voor een jaar te verbieden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

India roerde zich afgelopen dagen flink op de wereldmarkt voor rijst. Om de stijgende voedselinflatie tegen te gaan, heeft de regering besloten dat het afsluiten van nieuwe termijncontracten (voor commodities zoals rijst) voor één jaar verboden is. Dit omdat het land moeite heeft de voedselinflatie te temmen. India houdt begin volgend jaar verkiezingen en hoopt de situatie zo alvast te stabiliseren. Wat de gevolgen voor de wereldmarkt zijn, is nog niet duidelijk. Het kan echter zomaar voor een daling in de rijstnoteringen zorgen.

India profiteerde afgelopen weken van de gestegen import uit Bangladesh. Door de overstromingen in de zomer en de vroege herfst is de productie in dat land flink gedecimeerd. Als gevolg hiervan steeg de rijstimport van 15,4 miljoen ton vorig seizoen naar 915,3 miljoen ton in dit seizoen. Analisten verwachten dat India hier ook de komende periode nog van kan blijven profiteren. 

Export Thailand stijgt
Thailand verwacht daarnaast dat de export van rijst komend jaar stijgt tot 7 miljoen ton. Dit seizoen wordt naar verwachting 6,3 miljoen verscheept. De stijging is gebaseerd op de verzakte Thaise munt (baht) ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor de Thaise exportprijzen concurrerender zijn geworden. Thailand wil in de toekomst inzetten op meer rijstsoorten, om zo de positie op de exportmarkt te verstevigen. Opvallend, want Thailand heeft het aanbod afgelopen jaren juist beperkt om aan de vraag te voldoen. Toen werd vooral ingezet op witte rijst.

De notering voor opende donderdag 23 december op $14,1 cents per cwt. Dit betekent dat rijst iets is geklommen, na de dip van de dagen hiervoor. Op 21 december lag de prijs nog op een prijsniveau van $13,6 cent per cwt. De onzekerheid in de markt rond de omikronvariant van het coronavirus was hier debet aan. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden