Shutterstock

Nieuws Rundvlees

Flinke dip in Argentijnse export van rundvlees

10 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De export van rundvlees uit Argentinië is in oktober met 30,9% gedaald, in vergelijking tot dezelfde maand vorig jaar. Ook ten opzichte van vorige maand is een afname in het exportvolume (-25%) zichtbaar. Een stijging van de prijzen in de belangrijkste markten, zoals China en de Europese Unie, heeft het waardeverlies wel beperkt.

Over de maand oktober werd in totaal 33.638 ton Argentijns rundvlees naar het buitenland verscheept. Volgens gegevens van het Argentijnse Instituut voor de bevordering van rundvlees (Ipcva) bedroeg de gemiddelde FOB-prijs ongeveer $10.100 per ton, voor gekoelde delen (zonder bot). Voor de bevroren sneden zonder bot werd bijna $5.650 neergeteld. Deze prijzen zijn volgens Ipcva 1,3% hoger dan in september, en 44,5% hoger dan in oktober vorig jaar. 

Grote exporteur
Argentinië is een van de vijf grootste rundvleesexporteurs ter wereld, met China, Duitsland en Chili als belangrijkste bestemmingen. De totale waarde van de rundvleesexport was in oktober $240,9 miljoen. Dat was 0,9% lager dan de $243,1 miljoen in oktober vorig jaar. In de eerste tien maanden van dit jaar werd 676.000 ton rundvlees geëxporteerd door Argentinië. Hiervan ging 365.500 ton richting China. 

Mario Ravettino, voorzitter van het Consortium of Argentine Meat Exporters: "De verbeterde prijzen in de belangrijkste bestemmingen, zoals China en de Europese Unie, gecombineerd met de incidentie van tariefcontingenten hebben bijgedragen aan deze resultaten."

Boycot
Wit-Rusland kondigt deze week aan rundvlees en andere producten vanuit Europa te boycotten vanaf 1 januari 2022. Deze maatregel is een reactie op de sancties die diverse westerse landen 'Belarus' eind vorige week hebben opgelegd. Vooralsnog is nog niets bekend over een boycot op vlees uit Zuid-Amerika. Dat geeft kansen voor de rundvleesexport van Argentinië naar Rusland. 

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden