Shutterstock

Analyse Rundvlees

Rundvleesmarkt blaast in december wat stoom af

9 December 2021 - Redactie Foodbusiness

Even leek het erop dat de bomen tot aan de hemel groeiden op de rundvleesmarkt. Een zeer krap aanbod in combinatie met de sterke vraag bracht de noteringen naar ongekende hoogte. De nieuwe golf aan coronabesmettingen en langzaam afgeronde kerstbevoorrading brengen de realiteitszin weer terug.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Twee weken terug liet runderslachter Ameco weten dat de top van de markt bereikt was en dat richting het nieuwe jaar mogelijk wat prijsdruk ontstaat. Deze voorspelling blijkt uit te komen, want de noteringen voor (met name vrouwelijke) slacht- en worstkoeien hebben een stapje terug gezet, al is een deel van het verlies ook al weer goedgemaakt. Dat is in de voor Nederland belangrijke Duitse markt niet anders.

Correctie op records
Toch is de markt onderliggend allesbehalve slecht te noemen. De huidige correcties kunnen gezien worden als relatief kleine stap terug, ten opzichte van de recente recordniveaus. Het aanbod van slachtkoeien is blijvend aan de krappe kant en dit wordt ook op korte termijn niet veel anders, zo is de verwachting. Daarnaast blijft rundvlees internationaal goed gevraagd.

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) liet in oktober opnieuw sterke exportcijfers zien. Exporteurs uit de Verenigde Staten voerden 7,5% meer rundvlees uit dan vorig jaar in dezelfde maand. Het volume kwam uit op 115.000 ton. De waarde van deze stroom groeide nog sneller, een teken van de hoge prijzen die voor rundvlees betaald worden. Het exportvolume had een waarde van ruim $950 miljoen, wat 48% meer is dan het afgelopen jaar. Belangrijkste markten blijven Zuid-Korea, Japan en China. De Verenigde Staten profiteren sterk van de handelsovereenkomsten met de Chinezen: het volume steeg met 150%.

De Verenigde Staten zijn de op één grootste exporteur wereldwijd. Dit terwijl het land komend jaar een lichte krimp in de eigen productie verwacht. Dat maakt de hoeveelheid beschikbaar product niet ruimer. Ongetwijfeld speelt hierbij ook de Chinese ban op Braziliaans rundvlees een rol. Brazilië, de nummer één, constateerde in september BSE bij twee koeien. China stelde daarom een (tijdelijke) importban in. Hoewel verwacht werd dat deze ban tijdelijk zou zijn, ligt de exportstroom nog altijd stil. Braziliaanse exporteurs maakten recent bekend dat zij het totale exportvolume met 47% hebben zien dalen.

Hoewel internationale vete's dus voor verschuivingen in de exportstromen zorgen, en dit op nationale markten flinke invloed kan hebben, verandert het niets aan de factoren in de markt. Er is wereldwijd sprake van een krap aanbod van rundvlees. De verwachting is dan ook dat de prijzen, ondanks de huidige correcties, op hoog niveau blijven plakken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden