Agrifoto

Achtergrond Aardappelen

Wit-Rusland gebukt onder hoge aardappelprijzen

8 December 2021 - Kimberly Bakker

Wit-Rusland gaat gebukt onder hoge prijzen voor tafelaardappelen. De voorraad is beperkt, de oogst is klein en de vraag blijft groot. De tafelaardappelprijs ligt over de maand oktober 77% boven het niveau van vorig jaar.

De oogst van tafelaardappelen komt in Wit-Rusland fors lager uit dan vorig seizoen. Volgens gegevens van de officiële statistiekdienst in het land is tot 1 november van dit jaar 643.000 ton geoogst. Daarmee ligt de opbrengst 8% achter op afgelopen jaar. Niet alleen een lagere hectareopbrengst ligt ten grondslag aan de kleinere oogst, ook een gedaald teeltoppervlak speelt mee. De gestegen productiekosten (van kunstmest tot arbeid) is een reden voor dat kleinere teeltoppervlak. Ook is in het land sprake van een tekort aan verwerkingsgrondstoffen.

Hoge prijzen
Al tijdens de oogst moeten daarom tafelaardappelen geïmporteerd worden, om zo toch aan de vraag te kunnen voldoen. Dit gebeurt voor het eerst in de geschiedenis. De Russian Potato Association meldt dat deze taferelen hoge prijzen tot gevolg hebben. In Wit-Rusland wordt – van alle aardappelproducerende landen in Oost-Europa – inmiddels de hoogste prijs betaald voor tafelaardappelen.

Over de maand oktober kwam de gemiddelde prijs uit op €45,50 per ton, een toename van 77% vergeleken met een jaar eerder; toen werd er €25,70 per ton betaald in oktober. De prijsstijging lijkt nog niet ten einde te zijn. Analisten gaan ervan uit dat de prijzen voor tafelaardappelen in Wit-Rusland tegen het voorjaar nog verder stijgen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden