Shutterstock

Analyse Rijst

Rijst trekt zich weinig aan van onzekerheid

10 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De rijstmarkt trekt zich weinig aan van de onzekerheid rondom de omikronvariant van het coronavirus. De prijzen bevinden zich op een redelijk stabiel niveau, met weinig schommelingen. De verwachting is dat de prijs niet daalt, gezien de hoge vraag uit Bangladesh, China, Thailand en Vietnam.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Uit de All Rice Price Index van de Food and Agriculture Organization blijkt dat de notering voor rijst vrijwel onveranderd is sinds oktober van dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar is een plus van 8% zichtbaar. De notering voor Indica-rijst daalde met 0,7%. Daardoor werd Japonica-rijst juist duurder. De tegenvallende oogst in Californië speelt ook een rol daarin. Japonica staat op het hoogste prijsniveau sinds februari 2015, mede veroorzaakt door de stijgende vraag vanuit onder meer Thailand.

De handelsactiviteiten op de Aziatische markten waren in november traag. Dit door de aanhoudende beperkingen als gevolg van hoge vrachtkosten. Daar kwam bij dat de Indiase roepie een veer heeft gelaten, ten opzichte van de dollar. In Vietnam regeerde deze week angst rondom het nieuws over het stopzetten van invoervergunningen door de Filipijnen.

China kiest voor India
India profiteert flink van de toegenomen import van rijst uit Bangladesh en China. Bangladesh is normaliter een belangrijk productieland, maar door de ernstige overstromingen in de zomer en vroege herfst is de productie flink gedecimeerd. Als gevolg hiervan steeg de rijstimport vanuit India richting Bangladesh van 15,4 miljoen ton vorig seizoen naar 915,3 miljoen ton in dit seizoen.

China kon dit seizoen vrijwel geen rijst importeren uit Thailand, Vietnam en Pakistan en koos daarom voor Indiase rijst. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) meldt dat 23% van de Chinese geïmporteerde rijst tussen januari en augustus 2021 afkomstig was uit India.

{{dataviewSnapshot(45_1639036126)}}

Ondanks de turbulentie op de markt als gevolg van de omikronvariant van het coronavirus, bleven de noteringen voor rijst deze week stabiel. Op de CBoT in Chicago noteerde rijst de afgelopen dagen rond de $14 cents per cwt. De hoge vraag uit China, Vietnam en Bangladesh is hier één van de redenen voor.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden