Shutterstock

Analyse Bakkersmeel

Perfect storm in markt van bakkersmeel

7 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

In de markt voor bakkersproducten is veel beweging. Meel lift mee op de tarweprijs, die sinds maandag 30 november op een lager niveau bivakkeert. De oorzaak is de onzekerheid over de omikronvariant van het coronavirus, waardoor angst voor vraaguitval regeert bij handelaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Australië heeft bekendgemaakt dat de graanoogst hoger is uitgevallen. Er zijn daardoor tegengestelde bewegingen zichtbaar in de markt. "Al is het afwachten hoe de kwaliteit is, ook omdat het nu veel regent. Australië produceert normaliter voor de helft goede kwaliteit baktarwe, de rest is voor voer," aldus Bauke Wierda, sourcingmanager bij Koopmans. Tarwe op de Matif is flink gezakt, als gevolg van onzekerheid over de omikronvariant. Op 1 december stond de notering op €282 per ton, na ruim boven de €300 per ton te hebben gestaan. Op maandag 6 december zakte de prijs naar $281. "Je ziet dat angst nu regeert in de markt. Afwachten hoe dat verder gaat", meent Wierda.

Hoge energieprijzen
Wierda wijst op de onzekerheid in de markt, die ook veroorzaakt wordt door de hoge energieprijzen. "Doordat de voorraden hier op een laag peil liggen en met de winter voor de deur de Aziatische landen veel vloeibaar gas (LNG) inkopen, is deze markt enorm in beweging." Voorlopig lijkt er nog geen einde te komen aan de hoge energieprijzen voor bakkers.

Doordat de Europese tarweoogsten lager uitvallen als gevolg van de wisselvallige zomer, blijft er ook veel onzekerheid in de markt. "Met de kwakkelzomer die achter ons ligt, konden boeren weinig de akkers op waardoor niet op tijd kon worden geoogst. Er waren weinig zonuren, met als gevolg een kleinere korrel. Die kwam niet goed tot ontwikkeling. Weinig zonuren zorgt tevens voor een lager eiwitpercentage. Het is dus ook nog afwachten hoeveel kwaliteitstarwe er dit seizoen beschikbaar is." In de VS en Canada was het daarentegen loeiheet deze zomer, met temperaturen rond de 50 graden. Hier is een groot deel van de oogst van de eiwitrijke voorjaarstarwe mislukt.

Als gevolg hiervan hebben molenaars een lagere uitmaling, wat drukt op het rendement. "En ze moeten kwaliteitstarwe bijkopen, waarvoor je momenteel een flink hogere premie betaalt. Dit en de stijgende energie- en transportkosten zorgen voor de perfect storm in de markt", sluit Wierda af.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden