Shutterstock

Analyse Gist

Gist lift mee op grondstoffenrally

30 November 2021 - Rianne Nieuwenhuize

De gistprijzen liften, net als meel, mee op de grondstoffenrally. Bakkersgroothandels verwachten dat de prijzen voor gist vanaf januari met circa 10% stijgen, omdat melasse steeds duurder wordt. Melasse is een een restproduct van suikerbiet dat essentieel is voor de productie van bakkersgist.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Melasse wordt onder meer gebruikt als ingrediënt in roggebrood, taaitaai en ontbijtkoek. Dat melasse duurder is, is het gevolg van de hoge suikerprijzen. De Liffe-koers sloot donderdag 25 november op €511 per ton. Een tekort aan product in combinatie met de krimpende voorraad ligt eraan ten grondslag. Daarnaast wordt een deel van het suikerriet gebruikt voor de productie van ethanol. Ethanol is eveneens flink aan de prijs, dus dit houdt elkaar aardig in stand. De verwachting is dat de suikerprijzen voorlopig niet dalen, als gevolg van een stevige vraag naar suiker.

Meel en de broodprijs
Meel is een veel belangrijker component in de prijs van brood en drukt nog meer op de kostprijs dan gist. Elke 'tien punten'-stijging van de tarweprijs op de Matif in Parijs, is een stijging van circa €1,25 op de meelprijs, aldus insiders uit de bakkerswereld. De Matif-notering voor tarwe sloot vrijdag 26 november op $299 per ton; eenzelfde notering als de vrijdag van een week eerder.

Ron Vlasveld, accountmanager van Algist Bruggeman, meldt dat de vraag naar gist- en gistgerelateerde producten wereldwijd groeit. "Dit komt met name door de stijgende bevolkingsgroei in Afrika en de BRIC-landen. Ook verschuift de eetcultuur in China van rijst naar brood." De hogere prijs van melasse speelt ook bij Algist Bruggeman een rol. "Dit product wordt ook gebruikt voor de veevoerindustrie en andere fermentatie-industrieën. Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat zowel de vraag als de prijs voor melasse wederom sterk is gestegen." 

Alles wordt duurder
De gistprijzen stijgen als gevolg van de hogere prijs van melasse. Bakkers kijken er echter niet gek van op, melden insiders. "Je kan er niet omheen in deze tijden. Alles wordt duurder", aldus één van hen. Ook logistiek blijft het een enorme uitdaging. Producten die van ver komen, stijgen eveneens door de hogere containerprijs. "Daar hebben wij indirect ook mee te maken via leveranciers." Vlasveld merkt dat de stijgende productiekosten (voor energie en water) en duurdere verpakkingen ook vrij bepalend zijn voor de kostprijs. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden