Shutterstock

Analyse Cacao

Cacao vindt seizoenspatroon terug

23 November 2021 - Kimberly Bakker

De cacaonoteringen in Londen en New York hebben over de maand oktober een flinke daling laten zien. Inmiddels is de prijs weer gestabiliseerd en lijkt cacao zijn seizoenspatroon teruggevonden te hebben. Maar de hoge productie en grote voorraad blijven zorgen opwekken onder analisten. Hogere malingscijfers kunnen het overtollige aanbod namelijk niet wegwerken.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oktober, de eerste maand van seizoen 2021/2022, was een bearish maand voor de cacao-industrie. Dat schrijft de International Cocoa Organization (ICCO) in een nieuwe maandanalyse. Op zowel de beurs in Londen als op de beurs in New York daalde de cacaonotering. Op eerstgenoemde zakte de prijs met 9% terug, tot $2.318 per ton aan het einde van de maand. In New York ging de notering over de maand oktober met 6% omlaag, tot $2.552 per ton op de slotdag. Omgerekend naar euro's gaat het om bedragen van respectievelijk €2.059 per ton en €2.267 per ton. Een overaanbod is de reden voor die daling.

De gecontroleerde voorraden zijn over het afgelopen jaar in de Europese Unie met 19% gestegen. Gemiddeld ligt er nu 122.770 ton cacaobonen in Europese magazijnen. Een jaar geleden was dat nog 103.461 ton. Aan de overkant van de oceaan, in New York, komt de voorraad van cacaobonen over oktober uit op 350.340 ton. Een stijging van maar liefst 51% met een jaar eerder. In de eerste tien maanden van het jaar werd 150.430 ton gesorteerd in Europa (+39%). In de Verenigde Staten ging het om 112.066 ton. Een jaar eerder, in dezelfde periode, was dat 'slechts' 25.143 ton. Alle bovenstaande plussen samen zorgden afgelopen maand voor een stevige daling in de cacaonotering.

In het derde kwartaal is in de Europese Unie, de VS en Azië tegelijkertijd ook meer cacao vermalen. De European Cocoa Association (ECA) rekent op een jaarlijkse groei van 8,7%: van 345.730 ton naar 375.811 ton. In Azië was een plus zichtbaar van 4,1% tot 210.970 ton en in Noord-Amerika gaat het op jaarbasis om een toename van 4,3% tot 123.399 ton gemalen cacaobonen. Aan het einde van seizoen 2020/2021 bedroeg de cumulatieve vermaling in de Europese Unie 1,43 miljoen ton, in Azië 863.239 ton en in Noord-Amerika 483.117 ton. Allen presteren hoger dan een jaar eerder. Toch is het niet voldoende om de overtollige productie op te vangen.

Seizoenspatroon gevonden
Inmiddels is de prijsdaling overigens wel ten einde. Het laagste prijsniveau werd op 8 november bereikt: $2.217 per ton. Inmiddels bevindt de cacao-industrie zich weer in een 'normaal' seizoenspatroon. Maandag 19 november opende de beurs in Londen met een notering van $2.268 per ton. Inmiddels is de cacaonotering opgelopen naar $2.284 per ton. Een niveau dat afgelopen jaren veelvuldig werd genoteerd. Vergelijken we alle jaren, dan komt dat niveau zelfs behoorlijk dicht in de buurt van het middelpunt.

Analisten verwachten dat er komende weken weinig opwaarts potentieel is. Het aanbod van cacaobonen blijft groot, ook al verwachten de grote producerende landen een kleinere oogst. De huidige voorraden zijn groot genoeg om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.  

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden