Na begin november de laagste sojabonenprijs sinds februari 2019 neergezet te hebben, heeft de markt een U-turn gemaakt. Na publicatie van neutrale tot positieve cijfers aangaande een prijsstijging is de prijs van Amerikaanse sojabonen fors gestegen. Het is nu wachten op de Zuid-Amerikaanse oogst, die momenteel goed bewaterd wordt.
Afgelopen week publiceerde het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) het maandelijkse Wasde-rapport, over oktober. Hierin werd de sojaoogst in het land naar beneden gecorrigeerd met 625.000 ton. Maar, omdat ook de vraag afneemt, stijgen de Amerikaanse eindvoorraden. Het ministerie verwacht dat de wereldwijde productie eveneens afneemt.
De markt had vooraf rekening gehouden met 'bearish' cijfers. Dit vanwege een gunstige uitgangspositie van de Braziliaanse sojaproductie en goede Amerikaanse oogst. Daarom dat de termijnmarkt CBoT na publicatie hoger noteerde, wat ook later die week werd voortgezet. Wat meespeelt, is dat de expiratiedatum van het novembercontract voor sojabonen nadert. Dat doet de prijzen stijgen. Toch noteert ook het contract voor levering in januari hoger.
Neerslag in Zuid-Amerika
Een La Nina, waarbij het zuidelijk halfrond met meer regen te maken krijgt, zorgt ervoor dat het de Zuid-Amerikaanse gewassen niet aan vocht ontbreekt. Dat geldt voor Argentinië, maar zeker ook voor Brazilië. Lokaal valt zelfs zoveel neerslag dat het voor gewasschade zorgt. Verder loopt de Noord-Amerikaanse oogst op zijn laatste benen en kunnen boeren in de Midwest terugkijken op een vlot verlopen oogst met gemiddeld tot goede opbrengsten.
De Amerikaanse akkerbouwer is ondertussen druk aan het rekenen voor de teelt van komend seizoen. Vooral korrelmaïs komt in een negatief daglicht te staan, omdat voor dit gewas relatief veel stikstofkunstmest is vereist. Een vlinderbloemig gewas als sojabonen vraagt minder inputs. Ondanks een lagere marktprijs kiezen meer boeren voor soja. Recente schattingen komen op een areaaluitbreiding van 1 miljoen hectare die bij maïs kan worden weggestreept en bij soja bijgeteld. Ook zijn er akkerbouwers die voor wintertarwe hebben gekozen. Hier kan het areaal eveneens 1 miljoen hectare groeien, zo wordt ingeschat.
Rol van China
Wat de Amerikaanse markt tegelijk zorgen baart, is het feit dat China flink minder soja afneemt dan verwacht. De export loopt 36% achter ten opzichte van een jaar eerder. Dient de Braziliaanse oogst zich aan, dan is de kans groot dat in dit land het eerste soja wordt gekocht. Een betere eigen oogst en minder snel groeiende veestapel zorgen ervoor dat China minder hongerig is naar soja. Ook wordt breder ingekocht wereldwijd.
De Zuid-Amerikaanse soja heeft nog een tijd te gaan tot het oogstrijp is en tot die tijd kan heel wat gebeuren. Blijft het aanhoudend regenen dan kan dit grote gevolgen hebben. Zeker wanneer dit tijdens de oogst gebeurt, zoals vorig seizoen. Toen moesten de Chinezen noodgedwongen naar de Verenigde Staten uitwijken voor hun sojaproducten. Het USDA blijft rekenen met een recordhoge sojaverwerking in eigen land. Vooralsnog sleutelt het Amerikaanse ministerie niet aan de Braziliaanse cijfers, maar verlaagde het wel de verwachting voor Argentinië. Van 51 miljoen ton naar 49,5 miljoen ton.
Prijsniveau sojaolie
Voor afgeleide producten van soja: meel en olie blijven het fundament stevig en daarmee ook de prijsverwachtingen. De markt voor plantaardige olie blijft stevig geprijsd. Zo kan ook de prijs van koolzaad verder stijgen vanwege wereldwijd grote tekorten. Sojaolie pakt hier ongetwijfeld een graantje van mee.