Plukon Food Group

Analyse Pluimvee

Consumptie van kip groeit en zorgt voor solide markt

11 November 2021 - Redactie Foodbusiness

De Europese productie van pluimveevlees blijft dit jaar achter, als gevolg van de vogelgriep in Polen en andere landen. Voor de prijsvorming van pluimveevlees is echter ook een blik op de exportmarkten van belang.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Europese pluimveevleessector heeft een zelfvoorzieningsgraad van 113% en leunt daarmee voor een flink deel op de exportmarkt. Na Brazilië en de Verenigde Staten, is de Europese Unie de belangrijkste exporteur van pluimveevlees wereldwijd. China importeert het meeste pluimveevlees. Een blik op de productie- en consumptiecijfers van deze landen geeft inzicht in het aanbod van vlees op de wereldmarkt.

Brazilië breidt uit
Brazilië is dit seizoen de grootste pluimveeproducent ter wereld. Het neemt de koppositie over van China. De Brazilianen, die 25% van de productie op de wereldmarkt afzetten, hebben de afgelopen jaren flink geprofiteerd van een goede internationale vraag naar pluimveeproducten. Het heeft daarop de productie jaar-op-jaar uitgebreid, al zijn de groeicijfers wel bescheiden te noemen.

De productie stijgt - naar verwachting - van 13,3 miljoen ton in 2018 naar 14,7 miljoen ton in 2022. Het betreft een groei van ongeveer 1.350.000 ton in vier jaar tijd (+10%). Net zoals bij ons, is pluimveevlees in het land in trek. Van deze productiestijging wordt 900.000 ton in eigen land geconsumeerd. De totale Braziliaanse pluimveeconsumptie is van ongeveer 9,6 miljoen ton gestegen tot 10,5 miljoen ton in 2022. Voor de export blijft daarmee 450.000 ton over.

Verenigde Staten produceren recent minder
De Verenigde Staten liggen dit jaar op koers voor een lichte groei van de productie, al heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw deze stijging recent wel iets naar beneden bijgesteld. De aanleiding daarvoor is het feit dat het slachtcijfer lager ligt dan verwacht, en zo iets onder het niveau van vorig jaar noteert. Voor heel dit jaar verwacht het ministerie een groei van 68.000 ton in de productie. Een stijging van 'slechts' 0,3%. De export stijgt van 3,34 miljoen ton naar 3,39 miljoen ton. Een stijging van circa 55.000 ton (+1,6%).

Bovendien is de binnenlandse consumptie van pluimveeproducten in de Verenigde Staten over de afgelopen jaren behoorlijk hard gegroeid. Dit in combinatie met de sterke vraag in binnenland (en buitenland) zorgt voor hoge prijzen aldaar.

China de vraag motor
Het lijkt haast standaard te worden, maar ook op de pluimveevleesmarkt is de Chinese consument de aanjager. De Chinese markt van dierlijke eiwitten is de afgelopen jaren overhoop geschud. Door een tekort aan varkensvlees, het meest populaire dierlijke eiwit in China, kochten de Chinezen vaker pluimveeproducten. De volumes lopen dit jaar wel iets terug, ten opzichte van vorig jaar. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw voorziet voor het komende jaar weer een kleine stijging.

Analisten gaven vorig jaar al aan dat de gestegen pluimveevleesconsumptie een blijvertje lijkt te zijn. Varkensvlees verliest structureel aan populariteit, ten faveure van pluimveevlees. In een markt met meer dan één miljard consumenten heeft dat een flinke impact. De totale pluimveeconsumptie in China stijgt van 11,5 miljoen ton in 2018 naar ongeveer 14,4 miljoen ton in 2022. Een plus van 3 miljoen ton, oftewel 26%.

Invloed op prijs
De beperkte wereldwijde productiegroei, die de ongebroken trend van een stijgende pluimveevleesconsumptie nauwelijks kan bijbenen, betaalt zich uit in een sterke prijsvorming en goede vooruitzichten. Recent trokken de prijzen voor pluimveevlees in de Europese Unie verder aan. De prijs ligt nu weer boven de €200 per 100 kilo, geslacht gewicht. In Nederland steeg de prijs voor vrije kuikens recent ook iets, wat zeer ongebruikelijk is in de herfst. Dit omdat een groter aanbod dan vaak op een krappe vraag stuit. Het tekent de sterke ondertoon in de markt.

Buiten de solide fundamentele ontwikkelingen om, kunnen vogelgriep in de Europese Unie en de coronapandemie wereldwijd nog wel impact hebben op de markt. Verschillende Europese landen kampen (vanwege vogelgriep) met problemen in de export. Anderzijds zetten deze uitbraken het aanbod onder druk. Wat het effect op de markt uiteindelijk precies zal zijn, is niet in te schatten. Maar het zorgt in een markt met een solide basis toch voor wat onzekerheden.

Daarnaast wijst Rabobank in een recent rapport ook op de onzekerheden rond de coronacrisis, vooral richting de Aziatische markt. Deze belangrijke importregio werd recent flink getroffen door de Deltavariant. Dit kan grote gevolgen hebben voor de consumptie in het land, maar kan ook voor meer problemen in de logistiek zorgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden